StoryEditor

Hladina Balatonu stúpla

24.05.2005, 00:00

Turisti sa pri Balatone v posledných rokoch sťažovali, že hladina vody je príliš nízka a pri brehu sa vytvárajú ostrovčeky. Nespokojnosť sa prejavila nižšou návštevnosťou v turistických centrách okolia jazera, ktoré zabezpečujú nemalú časť maďarských príjmov z cestovného ruchu. Podnikatelia začali biť na poplach a kompetentní uvažovali, ako zachrániť povesť maďarského mora.
Od roku 2000, keď sa z jazera vypustilo väčšie množstvo vody, bolo vypúšťanie zakázané a postupne sa hladina Balatonu stabilizovala. Minulý rok Maďarská akadémia vied zamietla variant, aby sa do Balatonu umelým kanálom priviedla voda z najbližšej rieky. Zľutovalo sa aj počasie a po niekoľkých suchých rokoch konečne poriadne zapršalo. Turistické kancelárie tento rok mohli s radosťou oznámiť, že hladina Balatonu je konečne vyššia. Veď len za posledný rok stúpla hladina o 41 centimetrov. Odborníci zdôrazňujú, že kvalita vody v jazere je naďalej vynikajúca. Podarilo sa ju udržať aj vďaka tomu, že sa pri kriticky nízkej hladine v roku 2003 neprikročilo ku zmienenému doplneniu vody z okolitých riek. To by bola podľa odborníkov pre Balaton pohroma a narušil by sa celý ekosystém jazera. Tomu sa podarilo zabrániť a postupne sa potvrdili slová odborníkov, že jazero sa spamätá samo a postupne začne stúpať aj hladina.
Balaton je pre Maďarov obrovským prírodným bohatstvom a pre tunajších ľudí je hlavným zdrojom príjmov. Maďarov preto nedávno poriadne vystrašil jeden z maďarských europoslancov, ktorý varoval, že pri plánovanom sprísnení predpisov Európskej únie pre vodu vhodnú na kúpanie hrozí, že pri Balatone sa objavia tabule s nápisom Kúpať zakázané. Obavy poslanca Pétera Olajosa však odborníci okamžite vyvrátili. "Výborná kvalita vody sa nezmenila ani keď bola hladina jazera nízka a teraz pri zvýšenej hladine sú všetky obavy neopodstatnené," vyhlásil vodohospodár József Horváth. Pred sezónou odborníci skontrolovali kvalitu vodu popri balatonských plážach na 86 miestach okolo celého jazera. "Ani v jedinom prípade sme neobjavili nedostatky," konštatoval Horváth.
Zdá sa, že Balaton čaká tento rok dobrá sezóna a miestni podnikatelia dúfajú, že turisti sa opäť k maďarskému moru vrátia. "Investovali sme do turistického komplexu nemalé sumy a veríme, že nadchádzajúca sezóna bude patriť medzi najúspešnejšie," vyhlásil majiteľ penziónu pri meste Siófok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:51