StoryEditor

Nový maďarský prezident až dnes

07.06.2005, 00:00
Prvé kolo prezidentských volieb v Maďarsku bolo včera neúspešné, pretože ani jeden z dvoch kandidátov nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov v 386-člennom parlamente. O novom prezidentovi rozhodnú poslanci maďarského parlamentu dnes v druhom, resp. v treťom kole volieb.

Prvé kolo prezidentských volieb v Maďarsku bolo včera neúspešné, pretože ani jeden z dvoch kandidátov nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov v 386-člennom parlamente. O novom prezidentovi rozhodnú poslanci maďarského parlamentu dnes v druhom, resp. v treťom kole volieb. Podľa analytikov rozhodne až tretie kolo volieb, kde na zvolenie stačí prostá väčšina hlasov.
V prvom kole tajných volieb získala kandidátka vládnej Maďarskej socialistickej strany Katalin Sziliová 183 hlasov a jej protikandidát podporovaný opozíciou László Sólyom získal len 13 hlasov. Na hlasovaní sa však nezúčastnila menšia koaličná strana Zväz slobodných demokratov, ani poslanci najsilnejšej opozičnej strany FIDESZ. Podľa analytikov to bola zo strany opozície šikovná taktika, pretože sa ukázala nedostatočná podpora Sziliovej a kandidát opozície hrá naďalej s utajenými kartami. "Ak v treťom kole volieb Sziliová nezíska nové hlasy, opozícia môže vyjsť z tohto súboja víťazne a nový prezident sa bude volať László Sólyom," uviedol v Maďarskej televízii analytik Zoltán Lakner.
Vládni liberáli naďalej odmietajú hlasovať za Sziliovú, ktorú považujú za straníckeho kandidáta. Pritom práve dvadsať liberálnych poslancov by mohlo byť tým povestným jazýčkom na váhach. Sziliová v prvom kole získala päť hlasov z radov liberálov a nezávislých poslancov, ale pri rozhodujúcom súboji so Sólyomom v treťom kole to pravdepodobne nebude stačiť. Socialisti disponujú v parlamente 178 mandátmi, liberáli dvadsiatimi, opozičný FIDESZ má 169 kresiel, opozičné Maďarské demokratické fórum osem a v parlamente sedí aj 11 nezávislých poslancov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:51