StoryEditor

Zrušenie víz nebude také jednoduché

27.02.2006, 23:00

Premiér Mikuláš Dzurinda chce na stretnutí s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom 13. marca v Bielom dome urobiť ďalší konkrétny krok na ceste k zrušeniu víz pre Slovákov. Podľa analytika Spoločnosti pre zahraničnú politiku Iva Samsona to však nebude také jednoduché

"Ak dôjde k zrušeniu vízovej povinnosti, tak to nemôže byť iba voči Slovensku. To by mohlo vyvolať protiamerické nálady v ostatných krajinách. To znamená, že so Slovenskom sa budú musieť zviesť aj ostatné krajiny strednej a východnej Európy, ktoré boli prijaté do EÚ. Čiže nebude možné zrušiť vízovú povinnosť voči Slovensku a ponechať ju voči Maďarsku, Česku alebo Poľsku," povedal pre HN Samson.
Podľa neho ak by aj USA voči týmto štyrom krajinám zrušili vízovú povinnosť, museli by vysvetľovať zrušenie vízovej povinnosti trom pobaltským krajinám. Washington nemôže en bloc zrušiť vízovú povinnosť voči všetkým novým členom EÚ. Každý z nich má totiž svoje špecifikum. Napríklad z Poľska je v USA najviac ilegálnych pracovníkov, iné problémy môžu mať zasa pobaltské krajiny vzhľadom na veľkú ruskú menšinu.

"V prípade akéhokoľvek vyhlásenia zo strany amerického prezidenta bude trvať celé mesiace, kým sa dospeje k nejakému rozhodnutiu. To sa potom opäť bude zvažovať na pôde Kongresu, a to si môže vyžiadať zasa obdobie dlhšie ako rok," povedal Samson. Ako dodal, v rámci spustenia samotnej procedúry sa budú zvažovať všetky rušivé momenty, ktoré viedli k tomu, že Spojené štáty vízovú povinnosť nielen uchovali, ale po septembri 2001 ešte sprísnili.
"Dá sa očakávať, že Američania budú argumentovať tentoraz nie hrozbou pre svoju národnú bezpečnosť, ale ohrozením amerického trhu, pretože mnohí občania zo strednej a z východnej Európy po príchode do USA začali robiť na čierno," pripomenul.

"V každom prípade premiér Dzurinda sa za takmer dve volebné obdobia vyprofiloval ako výrazný spojenec USA a s ním aj Slovensko. Navyše, Bratislava podnikla aj veľa reformných krokov, ktoré americká strana ocenila. Toto pozvanie tak môže byť aj určitým uznaním takejto zahraničnej politiky. Keďže sa vie, že na Slovensku budú predčasné parlamentné voľby, je možné, že aj americká strana kalkuluje s tým, že prípadný prienik v otázke vízovej povinnosti by mohol premiérovi pomôcť vo voľbách. Je to síce špekulácia, ale nedá sa to vylúčiť," dodal Ivo Samson.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 07:21