StoryEditor

Karty na povolebný český mariáš sú rozdané

02.06.2006, 00:00
Všetky majú aspoň teoretickú šancu zostaviť novú vládnu koalíciu. Najčastejšie sa spomína koalícia občianskych demokratov, ľudovcov a zelených. Druhou možnosťou je menšinová vláda sociálnych demokratov s podporou komunistov.

Nech už výsledky českých volieb budú akékoľvek, každá zo strán, ktoré sa dostanú do parlamentu, chce vládnuť. Podľa posledných predvolebných prieskumov verejnej mienky do snemovne zasadnú zástupcovia piatich strán - ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a Strany zelených. Všetky majú aspoň teoretickú šancu zostaviť novú vládnu koalíciu.
Kto s kým
Najčastejšie sa spomína koalícia občianskych demokratov, ľudovcov a zelených. Toto stredopravé zoskupenie však môže padnúť na vzájomnej nevraživosti medzi Zelenými a ODS. Stredopravá koalícia má k sebe programovo asi najbližšie. Ľudovci chcú podporu rodín a dôchodkovú reformu, na ktorej sa s ODS ľahko dohodnú. Zelení sú rovnako proreformne naladení.
Druhou možnosťou je menšinová vláda sociálnych demokratov s podporou komunistov. Takáto koalícia by bola aktuálna najmä v prípade, že by sa do parlamentu nedostala KDU-ČSL ani Strana zelených. Skutočnosťou sa môže stať aj vtedy, ak KSČM dosiahne nečakane vysoký volebný výsledok. Sociálni demokrati a komunisti by si rozumeli v daňovej politike a zdravotníctve. Komunistické bezplatné zdravotníctvo a daň z luxusu môžu zaujať aj voličov ČSSD.
Ďalšou alternatívou je stredoľavá koalícia, ktorú by tvorili sociálni demokrati, ľudovci a zelení. Politológovia predpokladajú, že tieto strany by sa dali dokopy v situácii, keď by v snemovni nemali väčšinu stredopravé strany, alebo by stroskotali rozhovory medzi ODS a Stranou zelených. Líder zelených Martin Bursík však vyslal nečakane iba deň pred voľbami varovný signál Jiřímu Paroubkovi. Vyhlásil, že so sociálnymi demokratmi budú zelení iba veľmi ťažko vyjednávať o prípadnej povolebnej koalícii. Najväčšie kompromisy by musela robiť stredoľavá koalícia. Zladiť sociálny, pravicový a ekologický program nebude jednoduché.
Z hry sa nedá vylúčiť ani vláda veľkej koalície, teda dvoch najväčších politických rivalov, občianskych demokratov a sociálnych demokratov. Je však viac ako pravdepodobné, že ju nebude zostavovať ani jeden z predsedov. Lídri Mirek Topolánek a Jiří Paroubek by si do premiérskeho kresla nesadli. Veľká koalícia by mala určite problém s vládnym programom. Zatiaľ čo ODS chce zaviesť rovnú daň, ČSSD je zásadne proti. Komplikované by bolo nájsť aj spoločnú reč v reforme zdravotníctva.
Klaus nezostane bokom
Vyhrotený predvolebný boj, najmä z posledných dní, skomplikoval možný povolebný vývoj. Ten, kto si príde k prezidentovi Václavovi Klausovi na Hradčany po poverenie zostaviť novú českú vládu, to nebude mať ľahké. Dá sa však predpokladať, že víťaz parlamentných volieb nepustí z rúk šancu vytvoriť vládnu koalíciu. Dôvodom je fakt, že nikto nevie, ako sa Václav Klaus zachová. Ak by prvý pokus o vytvorenie vlády nevyšiel, česká ústava dáva veľký priestor na manévrovanie a taktizovanie práve prezidentovi. Euroskeptik a čestný predseda ODS už teraz varuje pred Paroubkom a návratom pomerov spred novembra 1989. Z Klausových doterajších výrokov sa však dá predpovedať, že nezostane len tak nečinne bokom. Neprijateľná je pre neho akákoľvek účasť komunistov vo vláde. O všetkom nakoniec rozhodnú voliči a volebná účasť. Tú môže znížiť aj chladné a daždivé počasie, ktoré meteorológovia na volebný víkend predpovedajú

01 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pravdepodobná minulosť 02 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bohatá žatva pri Jupiteri 03 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saddámovi by pomohol bagdadský Stalingrad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:37