StoryEditor

Vlastizrada v Amerike

Američana Adama Yehiye Gadahna, ktorý konvertoval na islam, obvinili z vlastizrady a pomáhania teroristom. Gadahn, ktorý sa od októbra 2004 viackrát objavil na nahrávkach Al-Kajdy, je prvým americkým občanom povojnového obdobia, ktorého budú súdiť za vlastizradu.
Tvár z videozáznamov
Dvadsaťosemročný Gadahn, známy pod "vojenskou prezývkou" Američan Azzám, sa podľa úradov nezdržiava v súčasnosti v Spojených štátoch. Ak by ho súd uznal za vinného, hrozí mu trest smrti. Obvinený sa údajne zapájal do propagandistických aktivít islamistických militantných skupín. Na videozázname, ktorý zverejnili minulý rok, hrozil v mene Al-Kajdy atentátmi v Los Angeles a v austrálskom Melbourne. Na nahrávke je zamaskovaný, vyšetrovatelia ho však údajne identifikovali. Na inej zase vyzýval Američanov, aby hromadne prešli na islam. Gadahn sa tiež objavil na videozázname tej istej teroristickej organizácie zo 7. júla, v ktorom vyzval moslimov, aby neprelievali slzy za obyvateľov Západu zabitých Al-Kajdou.
Odmena za vlastizradcu
Vyšetrovatelia sa snažia Gadahna vypočuť už od roku 2004, až teraz ho však zaradili na zoznam najhľadanejších teroristov. Za informácie, ktoré by viedli k jeho zadržaniu, ponúkajú odmenu milión dolárov. Domnievajú sa, že absolvoval výcvik v niektorom z táborov v Pakistane alebo Afganistane, stretával sa s vodcami Al-Kajdy a pracoval pre nich ako tlmočník.
Chlapec z farmy
Adam Yehiye Gadahn pochádza zo židovsko-kresťanskej rodiny. Pôvodne sa volal Adam Pearlman. Vyrastal na kozej farme pri Los Angeles. Na islam konvertoval v sedemnástich rokoch a o pár rokov neskôr odišiel do Pakistanu.
Po druhej svetovej vojne Spojené štáty odsúdili za vlastizradu niekoľko ľudí, medzi nimi v roku 1952 Američanku s prezývkou Tokijská ruža. Neskôr ju však súd omilostil.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 19:35