Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

Macron s Johnsonom sa po úmrtí migrantov v Lamanši dohodli na posilnení opatrení

25.11.2021, 06:14
Autor:
TASRTASR
Nafukovací čln s migrantmi sa potopil pri severnom pobreží Francúzska neďaleko mesta Calais.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v stredu večer dohodol s britským premiérom Borisom Johnsonom na zintenzívnení opatrení s cieľom predchádzať úmrtiam migrantov na mori. Dvojica spolu telefonovala po tom, ako došlo v Lamanšskom prielive k potopeniu člna s migrantmi, ktorí sa pokúšali dostať z Francúzska do Británie. Pri tragédii zahynulo 27 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Macron okrem toho prisľúbil, že nedovolí, aby sa z Lamanšského prielivu stal "cintorín". S Johnsonom sa dohodol na zintenzívnení boja proti prevádzačom migrantov, ktorým je pripisovaný zvýšený nárast pokusov o prechod cez Lamanš.

Nafukovací čln s migrantmi sa potopil pri severnom pobreží Francúzska neďaleko mesta Calais. Regionálna prokuratúra v meste Dunkerque začala vyšetrovanie zabitia s priťažujúcimi okolnosťami.

Stredajšia tragédia je, čo sa týka počtu obetí, považovaná za najhoršiu prinajmenšom od roku 2018, keď sa migranti začali hromadne na člnoch plaviť cez prieliv. Francúzske úrady a médiá najskôr v súvislosti s tragédiou uvádzali, že si vyžiadala životy 31 migrantov. Číslo však neskôr ministerstvo vnútra znížilo na 27.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v stredu večer oznámil, že v súvislosti s potopením člna boli zadržaní štyria domnelí prevádzači. Novinárom v Calais tiež povedal, že po potopení člna sa podarilo zachrániť dvoch ľudí, obaja sú však v ohrození života.

Dodal, že medzi obeťami tragédie bolo aj päť žien a jedno malé dievča. Starostka Calais Natacha Bouchartová uviedla, že jedna z mŕtvych žien bola tehotná. Národnosť migrantov dosiaľ nie je známa.

Francúzsky premiér Jean Castex zvolal v súvislosti s potopením člna na štvrtok ráno zasadnutie krízového štábu.

Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s tragédiou povedal, že je "šokovaný, zdesený a hlboko zarmútený zo straty životov na mori". Vyjadril sa tak po stredajšom zasadnutí vládneho bezpečnostného tímu Cobra, ktorý zvolal v reakcii na potopenie člna.

Johnson dodal, že Británia v minulosti čelila problémom, keď sa svojich partnerov, a to "obzvlášť Francúzsko", pokúšala presvedčiť, aby konali adekvátne s tým, čo si vyžaduje situácia. Londýn v tejto súvislosti vyzval Paríž, aby prijal prísnejšie opatrenia na zabránenie migrantom v takýchto cestách.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin zase uviedol, že situáciu musí riešiť "samozrejme aj Británia" a apeloval tiež na ráznu "medzinárodnú reakciu".
AFP približuje, že táto otázka len zvyšuje napätie v momentálne beztak vyhrotených vzťahoch Francúzska s Britániou sporiacich sa od brexitu o práva na rybolov.

Tento rok sa podľa údajov britskej agentúry PA cez tento prieliv preplavilo viac ako 25 700 ľudí. To je trikrát viac, ako celkový počet takýchto migrantov za minulý rok. Nárast v počte ľudí prichádzajúcich do Británie vytvára tlak na Johnsonovu vládu a na britskú ministerku vnútra Priti Patelovú.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:16