StoryEditor

Chcete obličku? Pošlite SMS

30.05.2007, 00:00
Holandsko je znovu na nohách. Tentoraz nie pre otázku eutanázie, legalizácie marihuany či prostitúcie alebo homosexuálnych zväzkov. Holandská reality šou, v ktorej ide o darovanie obličky jednému zo súťažiacich, šokovala verejnosť.

Už aj tak liberálnu spoločnosť pohoršila reality šou, v ktorej smrteľne chorá darkyňa obličky spolu s divákmi rozhodne, komu svoj orgán lekári transplantujú. O priazeň darkyne a divákov, ale takisto aj o život, bojujú traja kandidáti.
Okrem niektorých európskych aj domácich politikov sa v Holandsku začali búriť aj rôzne organizácie, ktoré združujú pacientov s transplantovanými orgánmi. Morbídna šou podľa nich presahuje hranice etiky a s realitou darcovstva orgánov nemá nič spoločné. "Je to jedna z možností súťaže o diváka v komerčnej televízii. Reality šou s SMS hlasovaním ide však často za hranice prípustnosti," povedal pre HN odborník na médiá Bohumír Bobocký.
Život alebo smrť v priamom procese
Najdôležitejšou podmienkou darovania orgánov je podľa odborníkov nezištnosť. Aj preto si šou vyslúžila toľko kritiky - odborníci jej vyčítajú len zvýšenie sledovanosti. V reality šou Big Donor Show, ktorú televízia vysiela v hlavnom vysielacom čase, je hlavnou cenou vzácny ľudský orgán - oblička. Hlavnú cenu do súťaže venovala smrteľne chorá 37-ročná žena - Lisa. Práve výhra orgánu bude pre jedného z nich znamenať život.
Kresťanskodemokratický poslanec Joop Atsma chce zastaviť vysielanie programu. "To nie je možné, že v Holandsku ľudia hlasujú o tom, kto dostane obličku," povedal nedávno pre BBC. Televízia sa však obhajuje vyššími záujmami - "Chceme len poukázať na akútny nedostatok darcov týchto orgánov v našej krajine." Mementom vedeniu televízie BNN, ktorá začína vysielanie šou už v piatok, bola smrť bývalého riaditeľa Barta de Graaffa, ktorý dokonca na zlyhanie obličky zomrel.
Reality šou mimo reality
"Scenár vykreslený v tomto programe je absolútne neprijateľný," povedal bývalý prezident britskej asociácie obličiek John Feehally. Podľa neho pointa programu nemá nič spoločné s tým, ako sa naozaj robia rozhodnutia o obličkách. Darcovia v Holandsku nemôžu rozhodovať o tom, komu orgán poputuje. Obličky sú však výnimkou. Keďže sa operácia robí za života darcu, ten môže rozhodovať o tom, komu pôjde. Na Slovensku je darcovstvo prísne strážené. Musí sa dokázať príbuzenský vzťah (v prípade príbuzenského darovania) a darcovstvo prísne posudzuje etická komisia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:16