StoryEditor

Poradňa Sociálnej poisťovne

07.06.2006, 00:00

Práca v zahraničí a vstup do II. piliera
Pracujem už druhý rok vo Veľkej Británii, platím si tu odvody (systém poistenia je odlišný), chcela by som sa však zapojiť aj do druhého piliera dôchodkového poistenia na Slovensku. Mám nejakú možnosť?
-- V zmysle všeobecných pravidiel určenia uplatniteľnej legislatívy ustanovených v článku 13 (1) a článku 13 (2) (a) Nariadenia Rady (ES) č. 1408/71 zo 14. júna 1971 o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnané osoby, samostatne zárobkovo činné osoby a členov ich rodín pohybujúcich sa v rámci spoločenstva v znení neskorších zmien a doplnkov, sa na osoby, na ktoré sa nariadenie uplatňuje, vzťahuje legislatíva len jedného členského štátu. Na osobu zamestnanú na území jedného členského štátu (Veľká Británia) sa vzťahuje legislatíva tohto štátu dokonca aj vtedy, ak má bydlisko na území iného členského štátu (Slovenská republika), alebo ak sa sídlo alebo miesto podnikania podniku alebo jednotlivca, ktorý ju zamestnáva, nachádza na území iného členského štátu (Veľká Británia). Z toho vyplýva, že ak vykonávate činnosť zamestnanca pre zamestnávateľa so sídlom na území Veľkej Británie, v oblasti sociálneho zabezpečenia (sociálne poistenie a zdravotné poistenie) sa na vás vzťahuje legislatíva tohto štátu.
S účinnosťou od 1. januára 2005 umožňuje vstup do nového dôchodkového systému zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení v znení neskorších predpisov všetkým fyzickým osobám, ktoré sú dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni. Každá fyzická osoba, ktorá bola v období pred 1. januárom 2005 povinne alebo dobrovoľne dôchodkovo poistená v Sociálnej poisťovni, aj keď toto poistenie trvalo iba niekoľko dní, má možnosť sa dobrovoľne rozhodnúť, či do tohto systému vstúpi alebo nie. Rozhodnutie môže urobiť výlučne do 30. júna 2006.
Vzhľadom na skutočnosť, že v zmysle článku 13 (2) (a) nariadenia v oblasti sociálneho zabezpečenia podliehate legislatíve Veľkej Británie, v prípade, ak sa rozhodnete vstúpiť do nového dôchodkového systému, môžete tak učiniť len v prípade, ak sa na území Slovenskej republiky prihlásite ako dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba.
Podľa § 23 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení dobrovoľne dôchodkovo poistenej osobe vzniká dobrovoľné dôchodkové poistenie odo dňa prihlásenia sa na toto poistenie, najskôr odo dňa podania prihlášky, a zaniká dňom odhlásenia sa z tohto poistenia, najskôr odo dňa podania odhlášky. Prihlásením sa na dobrovoľné dôchodkové poistenie je dobrovoľne poistená osoba povinná odvádzať poistné (§141 ods. 1 zákona).
Miestne príslušnou pobočkou Sociálnej poisťovne na registráciu dobrovoľného sociálneho poistenia fyzickej osoby je v zmysle § 180 ods. 1 písm. c) zákona pobočka v mieste trvalého pobytu poistenca v Slovenskej republike. Podrobnejšie informácie o dobrovoľnom sociálnom poistení, ako aj vzor prihlášky na jednotlivé druhy poistenia Registračný list FO, sú uverejnené
v časti formuláre. Podľa článku 15 (3) nariadenia, v súvislosti s invaliditou, starobou a so smrťou (dôchodky) môže daná osoba vstúpiť do systému dobrovoľného alebo fakultatívneho nepretržitého poistenia členského štátu (Slovenská republika), dokonca aj keď sa na ňu povinne vzťahuje legislatíva iného členského štátu (Veľká Británia) vtedy, ak takéto prekrývanie je vyslovene alebo implicitne prípustné v prvom členskom štáte, teda v Slovenskej republike. Vzhľadom na skutočnosť, že zákon povoľuje prekrývanie povinného dôchodkového poistenia (Veľká Británia) s dobrovoľným dôchodkovým poistením (Slovenská republika), v prípade ak budete dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou, povinné dôchodkové poistenie vo Veľkej Británii nezanikne.
Fyzické osoby, ktoré na území Slovenskej republiky v období pred 1. januárom 2005 nezískali žiadne obdobie dôchodkového poistenia a postavenie poistenca na účely dôchodkového poistenia (t. j. postavenie zamestnanca, povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, dobrovoľne dôchodkovo poistenej osoby) nadobudnú po prvýkrát v období po 1. januári 2005, nemajú možnosť voľby zúčastniť sa na starobnom dôchodkovom sporení, pretože zákon o starobnom dôchodkovom sporení im ukladá povinnosť sporiť si na dôchodok v II. kapitalizačnom pilieri.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 10:29