StoryEditor

Krajanský zákon má platiť aj v únii

26.05.2003, 00:00
Predstavitelia maďarských parlamentných strán a zástupcovia maďarských menšinových organizácií prijali v sobotu spoločné vyhlásenie, v ktorom podporili vládou pripravenú novelu zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách.
  • Dzurinda: Skončilo sa dobiehanie Českej republiky
  • Predstavitelia maďarských parlamentných strán a zástupcovia maďarských menšinových organizácií prijali v sobotu na zasadaní Stálej maďarskej konferencie v Budapešti spoločné vyhlásenie, v ktorom podporili vládou pripravenú novelu zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. S dokumentom však nesúhlasili zástupcovia najsilnejšej opozičnej strany FIDESZ.
    Novela zákona je podľa ministra zahraničných vecí Lászlóa Kovácsa pripravená tak, aby zákon mohol platiť aj po vstupe Maďarska do EÚ. "Nový krajanský zákon nebudú môcť susedné štáty napadnúť, pretože v tejto podobe je prijateľný aj pre EÚ a neprotirečí normám únie. Ak by niektorá susedná krajina kritizovala jeho novú podobu, tak by sa v rámci únie dostala do izolácie," vyhlásil po schválení dokumentu Kovács. Novela podľa neho rozširuje okruh tých, ktorých sa krajanský zákon týka a rozširuje aj okruh poskytovaných výhod a podpôr.
    Návrh novely podporila aj delegácia Strany maďarskej koalície (SMK) vedená Bélom Bugárom. "Väčšinu našich pripomienok sa podarilo začleniť do novely a s konečným výsledkom sme spokojní," uviedol Bugár. Predseda SMK vyzdvihol fakt, že po novelizácii zákona bude môcť čerpať finančné prostriedky na vzdelanie nielen jednotlivec, ale tiež rodičovské a školské združenia a organizácie. Na otázku novinárov, či bude o novele rokovať aj so slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom, podpredseda Národnej rady SR povedal: "S premiérom nemám o čom rokovať. Minulý týždeň totiž vyhlásil, že krajanský zákon bude pre slovenskú vládu neprijateľný aj po novelizácii."
    Poslanec FIDESZ-u Zsolt Németh označil novelu za "antikrajanský zákon", ktorý poškodí záujmy Maďarov v zahraničí. "Je neprijateľné, že zo zákona vyškrtli aj zmienku o jednotnom maďarskom národe. Zákon po novelizácii nebude Maďarom pomáhať, skôr im poškodí," dodal Németh. Opozičný politik obvinil vládnu koalíciu, že o Maďarov v zahraničí sa vôbec nezaujíma a ustupuje nátlaku Európskej únie. "Hrozí, že po vstupe do únie maďarská vláda zruší celý zákon a preukaz zahraničného Maďara stratí svoj význam," upozornil. Podľa FIDESZ-u by bolo dôležité, keby pre Maďarov v zahraničí platili aj naďalej všetky výhody, ktoré im zabezpečoval pôvodný zákon. "Novela môže ohroziť program zjednotenia maďarského národa ponad súčasné hranice," dodal.
    Na úvod zasadania vystúpil aj maďarský prezident Ferenc Mádl. Podľa prezidenta sa môžu Maďari vstupom do EÚ zbaviť trianonskej traumy. "Krajanský zákon je dôkazom, že Maďarská republika cíti zodpovednosť za osud Maďarov žijúcich za hranicami," dodal. Mádl sa vyslovil za udržanie možnosti pozitívnej diskriminácie, ktorú však slovenská strana považuje za neprijateľnú. "Verím, že pri rokovaniach so slovenskou stranou ešte neodznelo posledné slovo. Je to však ťažký rokovací parter," priznal maďarský prezident.
    Maďarský premiér Péter Medgyessy vyzval maďarské parlamentné strany, aby svoje stranícke záujmy nenadradili nad záujmy maďarstva. Premiér však verí, že novela bude v maďarskom Národnom zhromaždení priechodná. Vyzdvihol, že na zasadaní Stálej maďarskej konferencie novelu podporilo aj opozičné Maďarské demokratické fórum. Novela by mala byť v najbližšom čase predložená do parlamentu na schválenie.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    19. apríl 2024 05:01