StoryEditor

Blunkett chce tajné procesy

26.02.2004, 23:00

Britský minister vnútra David Blunkett požiadal o dodatočné nástroje v boji proti nebezpečenstvu terorizmu -- sotva niekoľko dní po tom, čo nedostatočné britské zákonodarstvo v tejto veci kritizovali autori správy dolnej snemovne britského parlamentu. Blunkett zverejnil diskusné tézy, ktoré obsahujú aj myšlienku tajných procesov. Vystupovali by v nich sudcovia a obhajcovia zaviazaní prísahou mlčanlivosti. Okrem toho ako dôkazy by boli prístupné aj záznamy odpočúvaných hovorov, takže na preventívnu väzbu by stačila "pravdepodobnosť vykonania nejakého činu".
Minister parlamentu predniesol aj plán na skvalitnenie činnosti vnútornej špionážnej služby MI 5. V náborovej kampani má získať ďalších 1 000 špiónov tak, aby dosiahla postavenie a silu, akú mala v časoch II. svetovej vojny. Záujem prejavuje o nenápadných ľudí s vodičským preukazom. Výhodou je ovládanie arabčiny a jazyka urdu.
Teroristický útok vo Veľkej Británii je "neodvratný" a zrejme pôjde o samovražedný atentát, aké sa dejú napríklad v Izraeli či Maroku, uviedol minister pre rozhlasovú stanicu BBC. Proti tomu sú súčasné nástroje "sledovania a trestu" neúčinné.
Po útokoch z 11. septembra 2001 prijala Veľká Británia celý rad nových zákonov, vrátane internovania cudzincov bez žaloby. Aby táto norma mohla platiť, Londýn odstúpil od medzinárodnej konvencie na ochranu ľudských práv. Na základe nových zákonov Briti zatkli už 544 osôb a 16 z nich je zadržiavaných v prísne stráženej väznici Belmarsh. Zákon poslanci predlžujú každý rok a platí len do roku 2006. Blunkett chce, aby o jeho novej podobe po uvedenom termíne diskutoval "celý národ". "Už mám dosť debaty právnikov a ochrancov ľudských práv, ktorí len nadávajú, ale nijaké riešenie nemajú," povedal doslova. Mottom diskusie majú byť spôsoby, akými v "otvorenej" spoločnosti možno dosiahnuť rovnováhu medzi bezpečnosťou a slobodou. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:25