StoryEditor

Gyurcsány vymenil ministra financií

20.04.2005, 00:00

Počas vládnutia súčasnej ľavicovo-liberálnej vlády sa v Maďarsku pripravuje už tretia personálna výmena na čele rezortu financií. Rok pred parlamentnými voľbami odvolal premiér Ferenc Gyurcsány ministra financií Tibora Draskovicsa, ktorého má v najbližších dňoch nahradiť János Veres, súčasný šéf úradu predsedu vlády.
Maďarské médiá označujú túto zmenu vo vláde za oneskorený krok, pretože síce vidia v nastupujúcom šéfovi rezortu financií garanciu potrebných radikálnych reforiem, ale načasovanie tejto zmeny nepovažujú za šťastné. Médiá upozorňujú, že v predvolebnom finiši už nový minister financií nedokáže žiadne zázraky, pretože jeho činnosť bude ovplyvňovaná blížiacimi sa voľbami. "Draskovics aj Veres sú uznávanými expertmi, ale nový minister má silnejšie postavenie vo vládnej socialistickej strane. To môže byť pre neho výhodou, ale pred voľbami aj nevýhodou, pretože prípadnými nepopulárnymi reformami môžu socialisti strácať preferencie a budú tlačiť na svojho ministra, aby ich zmiernil," dodávajú maďarské denníky. Veresa médiá označujú za stúpenca radikálnych reforiem, podobných, ako zaviedol pred desiatimi rokmi minister Lajos Bokros. Ten ich však zaviedol na začiatku funkčného obdobia a kým sa zmeny stihli prejaviť, socialisti nasledujúce voľby prehrali.
Premiér Gyurcsány zdôraznil potrebu kľúčových zmien a reforiem v maďarskom hospodárstve. "Potrebujeme osobu s jasnou politickou podporou, ktorá pomôže presadiť kľúčové zmeny," uviedol Gyurcsány. Podľa neho by sa mal prebudovať organizačný, riadiaci i finančný štátny systém a verejné financie by sa mali stabilizovať tak, aby sa zaistilo prijatie eura v roku 2010. "Pri zachovaní súčasných pomerov nám všetky peniaze vytečú ako z deravého vreca," varoval.
Jeho slová potvrdzuje aj včerajšie zverejnenie deficitu za prvé tri mesiace tohto roka. Deficit štátneho rozpočtu dosiahol za toto obdobie už polovicu celoročného plánovaného deficitu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 15:26