StoryEditor

Expremiér Orbán namočený v tokaji

31.03.2005, 00:00
Expremiér Viktor Orbán odmietol obvinenie, že on a jeho manželka sa dopustili korupcie, keď sa v minulosti spojili so skupinou podnikateľov, ktorí mali záujem získať časť známej vinohradníckej oblasti Tokaj. O údajnom korupčnom konaní expremiéra a jeho manželky Anikó Lévaiovej nedávno informoval týždenník Élet és Irodalom.

"Nikdy som sa na podobných záležitostiach nezúčastňoval," reagoval na článok Orbán, ktorý zvažuje podanie žaloby na vydavateľa týždenníka. Denník Népszava však v tejto súvislosti upozornil, že uverejnené materiály Orbán neoznačil za sfalšované ani po opakovanej výzve novinárov.

Ako Orbán radil
Z prepisu záznamov rôznych rokovaní vyplýva, že medzi podnikateľmi, ktorí mali v roku 2001 záujem o tokajskú oblasť, bola aj Orbánova manželka. Práve ona bola majiteľkou 25 percent akcií vinohradníckej spoločnosti Szárhegy-d#251#lő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft., ktorá sa uchádzala o privatizáciu časti štátneho podniku Tokaj Kereskedőház. Štátny podnik hospodáril na najlepšej časti tokajských vinohradov. Spoločnosť Orbánovej manželky dostala v tom čase aj štátnu podporu vo výške 41 miliónov forintov. "Pred voľbami to nemôžeme uskutočniť. Bude to aktuálne až po voľbách. Nemali by sme dostať toľko, koľko budeme žiadať a nesmieme dostať najviac, aby to nebolo nápadné," radil údajne podnikateľom Orbán. Niektoré z týchto porád sa vraj konali dokonca priamo v kancelárii premiéra.
Hovorca vládnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) István Nyakó označil tieto slová za jasnú korupciu. "Ak sú tieto informácie pravdivé, ide jednoznačne o korupciu. Veď úradujúci premiér radil podnikateľom spojeným s jeho manželkou, aby získali čo najviac finančných prostriedkov z peňazí daňových poplatníkov," konštatoval Nyakó. MSZP považuje za nepriame priznanie, že Orbán nežiadal od týždenníka uverejnenie opravy. Vládna strana preto iniciovala vznik parlamentnej vyšetrovacej komisie. "Od zmeny režimu je to najvážnejší prípad podozrenia z korupcie, pretože sa týka priamo premiéra," vyhlásila predsedníčka parlamentnej frakcie MSZP Ildikó Lendvaiová. Vládna strana chce požiadať vydavateľa zmieneného týždenníka, aby poskytol parlamentnému výboru dokumenty, na základe ktorých vznikol inkriminovaný článok. "Vyšetrovací výbor by mal očistiť česť republiky," dodala Lendvaiová.

Plány prekazila volebná prehra
Orbán a jeho manželka chceli svoje plány realizovať pravdepodobne až po parlamentných voľbách v roku 2002. Orbánov FIDESZ však voľby tesne prehral a k moci sa dostala socialisticko-liberálna koalícia. Pôvodný plán na získanie štátneho podniku sa tak neuskutočnil, ale podozrenie z korupcie tu stále zostáva. FIDESZ odmieta obvinenia adresované svojmu predsedovi a poukazuje na to, že vláda bývalého premiéra Pétera Medgyessyho sa niekoľkokrát pokúsila vyšetrovať podnikanie firmy Orbánovej manželky, ale žiadne dôkazy o korupcii sa neobjavili. "Orbán sa nikdy nezúčastnil na žiadnych rokovaniach vedenia súkromnej firmy. Celá aféra a útoky proti Orbánovi majú spopularizovať socialistickú stranu a vládu Ferenca Gyurcsánya," domnieva sa poslanec FIDESZ-u Róbert Répássy.
Podľa posledných prieskumov verejnej mienky by v marci 2005 vyhral voľby FIDESZ s náskokom deviatich percent pred MSZP. Parlamentné voľby sa v Maďarsku uskutočnia v roku 2006. MSZP stavia proti Orbánovi mladého a energického premiéra Gyurcsánya, ktorý má doviesť socialistov k ďalšiemu víťazstvu vo voľbách. Podľa politológov sú dnes šance oboch veľkých strán na víťazstvo otvorené. Do hry však môžu vstúpiť aj malé strany, ako je liberálny Zväz slobodných demokratov (SZDSZ) a konzervatívne Maďarské demokratické fórum (MDF). Podľa prieskumov sú obe strany zatiaľ pod hranicou zvoliteľnosti, ale v prípade preniknutia do parlamentu môžu ešte zamiešať kartami. SZDSZ by mohlo vytvoriť koalíciu so socialistami a MDF s FIDESZ-om.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:04