StoryEditor

Mladí Briti "porazili" v sexe Európu

24.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Mladí Briti sú sexuálne najaktívnejšími tínedžermi v Európe. Mladé Britky sú zároveň európskymi rekordmankami v počte otehnotnení, uvádza to vo svoje správy britský Inštitút pre výskum verejných politík.

Mladí Briti sú sexuálne najaktívnejšími tínedžermi v Európe. Vo svojej správe to uviedol britský Inštitút pre výskum verejných politík. Inštitút však prišiel ešte s jedným alarmujúcim zistením: mladé britské tínedžerky sa stali európskymi rekordmankami v počte otehotnení.
Podľa prieskumu 38 percent pätnásťročných Britov a Britiek prišlo o panenstvo či panictvo. Na "druhom" mieste sú v sexuálnej aktivite podľa správy mladí Švédi, Fíni a Nemci. Najzdržanlivejší sú, naopak, napríklad v Španielsku a v Poľsku, kde svoj prvý pohlavný styk v pätnástich rokoch malo len asi 15 percent tínedžerov.
Veľká Británia má takisto najväčší počet detí, ktoré sa narodili neplnoletým dievčatám. Vo vekovej kategórii od 16 do 19 rokov je to 26 narodení na tisíc žien. Tretina z pätnásťročných Britov priznáva, že nepoužíva pri sexe kondóm. Autori prieskumu preto upozornili, že okrem nechceného tehotenstva tak stúpa počet aj pohlavných chorôb medzi neplnoletými.
Počet mladých, ktorí majú predčasne pohlavný styk, sa za posledných 50 rokov zvýšil v Británii z jedného na 25 percent. "Náš vzdelávací systém na to musí reagovať a musí začať oboznamovať deti s rizikami sexu," odkázala britským úradom predstaviteľka inštitútu Julia Margoová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:54