StoryEditor

ODS sľubuje voličom rovnú daň

08.06.2006, 00:00
Občianski demokrati, ľudovci a zelení už začali pracovať na prioritách programu novej českej vlády. Z toho, čo sa z vyjednávania trojkoalície zatiaľ dostalo na verejnosť vyplýva, že Česi sa môžu tešiť na rovnú daň, ktorá sa stala symbol predvolebnej kampane ODS. Pripraviť by sa mali aj na zmluvu s Vatikánom, ktorú občianski demokrati sľúbili ľudovcom.

Občianski demokrati, ľudovci a zelení už začali pracovať na prioritách programu novej českej vlády. Z toho, čo sa z vyjednávania trojkoalície zatiaľ dostalo na verejnosť vyplýva, že Česi sa môžu tešiť na rovnú daň, ktorá sa stala symbol predvolebnej kampane ODS. Pripraviť by sa mali aj na zmluvu s Vatikánom, ktorú občianski demokrati sľúbili ľudovcom. Realitou sa má stať odluka cirkvi od štátu. Zeleným sa za podporu rovnej dane pravdepodobne podarí presadiť ekologickú daň. Hovorí sa už o prvom prerozdelení kresiel vo vláde. Líder víťaznej ODS Mirek Topolánek, ktorý novú vládu zostavuje, údajne sľúbil KDÚ-ČSL tri ministerstvá -- poľnohospodárstva, kultúry a jeden ešte neurčený rezort. Nominanti Strany zelených by mali riadiť životné prostredie a školstvo.
Tajné rande
Začalo sa už aj vyjednávanie ODS s ČSSD. Mirek Topolánek a Jiří Paroubek sa údajne po prvý raz stretli na tajnom neoficiálnom rokovaní. Obaja politici to popierajú a tvrdia, že za rokovací stôl zasadnú až v piatok. Sociálni demokrati stále prezentujú ako jediné prijateľné riešenie úradnícku vládu. ČSSD trvá najmä na obsadení postu predsedu snemovne svojím človekom. Podľa nich je to prirodzené, keďže sú druhou najsilnejšou stranou a občianski demokrati už majú prezidenta a pravdepodobne aj budúceho premiéra. Jiří Paroubek, ale aj ostatní členovia strany razantne odmietajú akékoľvek špekulácie o tom, že by podporili vznikajúcu stredopravú vládu.
Na najvyššom správnom súde sú prvé žaloby na neplatnosť volieb. Z celkovo šiestich podaní sa súd bude zaoberať tromi. Medzi nimi ešte nie je žaloba, ktorou sa tesne po voľbách v emotívnom vystúpení vyhrážal Jiří Paroubek. ČSSD pravdepodobne výsledok volieb už takýmto spôsobom ani nespochybní. Sociálni demokrati predtým tvrdili, že agresívna a nečestná predvolebná kampaň ich poškodila.
Euroskeptik v Bruseli
Výsledok volieb po prvý raz ovplyvní aj európsku politiku. Na summit EÚ poletí v utorok prezident Václav Klaus a nie odstupujúci premiér Paroubek. Prezident a zároveň čestný predseda ODS to považuje za normálne, keďže vláda si vo voľbách neobhájila svoju pozíciu. Klaus, ktorý je známym eroskeptikom, by mal v Bruseli rokovať aj budúcnosti euroústavy.
Nečakane vyrovnaný výsledok volieb do poslaneckej snemovne láka ľudí staviť si na možnosť predčasných volieb. České stávkové kancelárie sa prikláňajú viac k možnosti, že k urnám sa pôjde ešte v tomto roku. Na tento variant vypísali kurz 1,65:1.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:06