StoryEditor

December 2004: Cunami zabili štvrť milióna ľudí

19.07.2006, 00:00

Zatiaľ najhoršie cunami zasiahli juhovýchodnú Áziu v decembri 2004 po zemetrasení so silou deväť stupňov Richterovej stupnice. Epicentrum sa nachádzalo v Indickom oceáne neďaleko indonézskeho ostrova Sumatra. Zemetrasenie vyvolalo mohutné, na niektorých miestach až 10-metrové vlny cunami. Vodný živel vtedy zabil v 13 krajinách takmer 250-tisíc ľudí, medzi nimi aj množstvo zahraničných turistov.
Zemetrasenie otriaslo oblasťou 26. decembra ráno. Už o pol hodiny prílivové vlny cunami udreli na východné pobrežie indonézskeho ostrova Sumatra. Počas siedmich hodín postupne devastovali Srí Lanku, Indiu, Thajsko, Maldivy, Malajziu a Mjanmarsko. Na východnom pobreží Afriky cunami zasiahli Keňu, Somálsko, Tanzániu, nevyhli sa ani Madagaskaru a Seychellám.
Najviac mŕtvych si cunami vyžiadali v Indonézii, zahynulo tam až 131-tisíc ľudí. Vysoký počet obetí mala aj India a Srí Lanka. Po katastrofe ostalo v postihnutých oblastiach takmer dva milióny obyvateľov bez strechy nad hlavou. Aj vďaka zahraničnej pomoci sa čiastočne podarilo v zdevastovaných regiónoch postaviť nové domy. Prírodná katastrofa si vyžiadala krutú daň aj v Thajsku, kde cunami pustošili vyhľadávané turistické strediská, v ktorých oslavovali Vianoce tisícky zahraničných turistov. Väčšina z nich bola z Európy. Cunami napáchali škody dovedna za viac ako 321 miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:44