StoryEditor

Európa trénuje na chrípku

Európska únia včera upokojovala verejnosť, že prítomnosť vtáčej chrípky na kontinente automaticky neznamená zvýšenie rizika pandémie ľudskej chrípky. Napriek tomu šéfovia diplomacií členských krajín označili včera v Luxemburgu vtáčiu chrípku za celosvetovú hrozbu. Podľa komisára pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Markosa Kyprianua vírus vtáčej chrípky priniesli do Európy divé sťahovavé vtáky, preto nemožno vylúčiť ďalšie prípady.
Ministri zahraničia sa v Luxemburgu dohodli, že všetky opatrenia členských krajín sa zhrnú do akčného plánu. Budúci týždeň sa uskutoční celoeurópske cvičenie, ktoré preverí účinnosť a vzájomnú zladenosť národných plánov. Slovenský minister Eduard Kukan predpokladá, že slovenská vláda bude diskutovať o opatreniach proti možnej pandémii, vrátane nákupu liekov proti vírusom, už na dnešnom zasadnutí. Treba prijať opatrenia, ktoré budú racionálne, reálne a ktoré budú zvýrazňovať aj to nebezpečenstvo, ktoré vtáčia chrípka môže priniesť, povedal Kukan.
Vtáčiu chrípku zatiaľ potvrdili v kandidátskych krajinách Rumunsku a Turecku. V pondelok hlásila prvý prípad členská krajina Grécko, čaká sa na konečné výsledky testov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:29