StoryEditor

Litvinenko "zamoril" Londýn

28.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Na piatich miestach Londýna vyšetrovatelia objavili stopy otravy, ktorá zabila bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka. Ide o polónium - 210, ktoré našli v jeho tele. Je to veľmi nebezpečná rádioaktívna látka. K posledným dvom miestam, kde sa vyskytla zvýšená rádioaktivita, patria úrady ruského miliardára Borisa Berezovského, ktorý žije v britskom exile. Millennium hotel, suši bar a Litvinenkov dom už vyšetrovatelia začali dekontaminovať dávnejšie.
Zo 450 ľudí, ktorí volali na špeciálnu linku Agentúry pre verejnú ochranu zdravia, muselo 18 prejsť dôkladnejšími vyšetreniami. Traja z nich, ktorí boli v priamom kontakte s Litvinenkom, sú na špeciálnej klinike a musia sa podrobiť rádiologickým testom. Majú symptómy, ktoré sa podobajú symptómom ožiarenia. Vyšetreniam sa musí podrobiť aj reportér britského denníka Daily Mirror Graham Brough. Stretol sa totiž s talianskym agentom Mariom Scaramellom, ktorý bol s Litvinenkom v kontakte. Z Broughovej výpovede expertov zaujal fakt, že Scaramellove ruky boli spotené, keď si s novinárom podali ruky. Scaramella je odvčera pod policajnou ochranou.
Kontakt s nositeľom cez pot by mohol viesť k ožiareniu. Britská polícia otravu označila ako podozrivé úmrtie, nie ako vraždu. Ruská strana sa na celú vec pozerá bez väčších emócií. Denník Izvestija nedávno smrť exagenta označil za šou s názvom "Zlé Rusko", ktorú so záujmom sleduje celý Západ. Podľa denníka je za jeho smrťou snaha očierniť Kremeľ v zahraničí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:47