StoryEditor

Prvý súboj Gyurcsány -- Orbán

11.07.2005, 00:00
Hoci v Maďarsku budú parlamentné voľby až o rok, súčasný premiér Ferenc Gyurcsány vyzval na televízny duel šéfa opozície Viktora Orbána. Ich prvý priamy súboj mal v piatok na maďarských televíznych kanáloch značnú sledovanosť a mal naznačiť, kto má aké šance vo voľbách.

Hoci v Maďarsku budú parlamentné voľby až o rok, súčasný premiér Ferenc Gyurcsány vyzval na televízny duel šéfa opozície Viktora Orbána. Ich prvý priamy súboj mal v piatok na maďarských televíznych kanáloch značnú sledovanosť a mal naznačiť, kto má aké šance vo voľbách.
Kto však očakával tvrdú konfrontáciu, bol sklamaný. Obaja politici sa sústredili na získavanie nových voličov a nesnažili sa presviedčať svojho súpera. Vyzývateľom bol Gyurcsány a ten sa ujal aj moderátorskej funkcie. Tým na začiatku debaty získal iniciatívu, ktorú po desiatich minútach prevzal šéf opozície, ktorý nečakane prišiel s troma návrhmi, na ktorých by sa vraj mohli obe strany dohodnúť. Jeden bod sa týkal pripravovanej daňovej reformy, v druhom bode požiadal Orbán premiéra, aby sa pripravované zvýšenie ceny plynu netýkalo nemocníc a škôl. V tretom bode žiadal zastavenie privatizácie budapeštianskeho letiska Ferihegy. Gyurcsánya tieto návrhy zjavne zaskočili a v priebehu debaty sa k nim nedokázal jednoznačne vyjadriť. Až na druhý deň premiér všetky návrhy opozície odmietol. Orbánove návrhy poznačili priebeh debaty a podľa mnohých pozorovateľov práve vďaka nim vyšiel šéf opozície zo súboja víťazne. Podľa prvých prieskumov si Orbán získa 48 percent divákov, kým Gyurcsány len 37 percent.
Politológovia konštatovali, že Gyurcsány sa v debate snažil vystupovať ako odborník, ktorý môže byť dobrým lídrom Maďarskej socialistickej strany v nadchádzajúcich voľbách. "Orbán ako lídra opozície nikto nespochybňuje. Expremiér sa snažil hovoriť jazykom blízkym obyčajným ľuďom a získavať tak body u nerozhodnutých voličov," povedal politológ Gábor Török. Jeho kolega Zoltán Somgyi varoval pred preceňovaním debaty. "Nezabúdajme, že voľby sú až o rok. Keby boli voľby zajtra, táto debata by mala pravdepodobne rozhodujúci vplyv na voličov," konštatoval.
Orbán vyhlásil, že v dnešnej maďarskej politickej realite existujú tri pravdy: vládna, opozičná a pravda obyčajných ľudí. "Neexistuje dobre fungujúce hospodárstvo, ak to ľudia necítia na vlastnej peňaženke. Nech ľudia porovnajú, aké účty platili v roku 2002 a aké platia dnes," argumentoval Orbán. Gyurcsány obvinil opozíciu, že chce v krajine vyvolať "blbú náladu". "Chcem, aby sme hovorili optimistickejšie, aby sme udržali v ľuďoch vieru," vyčítal premiér šéfovi opozície jeho slová. Orbán v závere debaty ponúkol vláde spoluprácu. Predsedníčka poslaneckého klubu socialistov Ildikó Lendvaiová po ukončení debaty vyhlásila, že Orbán v súboji s Gyurcsányom nebol ani zďaleka taký suverénny ako na mítingoch, kde ho počúvajú len jeho priaznivci. Predseda koaličného Zväzu slobodných demokratov Gábor Kuncze vyzdvihol fakt, že obaja politici otvorene hovorili sto minút o dôležitých otázkach, ktoré zaujímajú celú krajinu. "Som rád, že sa táto debata vôbec uskutočnila," vyhlásil Kuncze. Denník Népszabadság upozornil na populistické argumenty šéfa opozície. "Orbán kráča po populistickej línii Berlusconiho a Haidera. Gyurcsány si však stále nepripúšťa, že podobné ohlupovanie ľudí môže byť cestou k víťazstvu," napísal denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:29