StoryEditor

Potvrdené. Zarkáwího zabila bomba

13.06.2006, 00:00

Očakávané výsledky pitvy tela jedného z najznámejších teroristov Abú Musába al-Zarkáwího potvrdili, že zomrel na následky zranení spôsobených výbuchom bomby. Pitva amerických vojenských lekárov tak vyvrátila dohady, že Zarkáwího dobili na smrť americkí vojaci.

Krvácanie do pľúc
Dohady o príčine Zarkáwího smrti vznikli po zverejnení informácií, že hľadaný terorista po americkom bombardovaní ešte žil. "Jeho smrť nastala približne 24 minút po príchode koaličného vojska a asi 52 minút po prvom bombovom útoku na jeho úkryt," povedal včera generálmajor William Caldwell, vrchný hovorca americkej armády na tlačovej konferencii v Bagdade. Caldwell spresnil, že Zarkáwí po príchode amerických vojakov strácal vedomie a krvácal z nosa, pričom sa mu americký lekár snažil dať prvú pomoc.
"Príčinou smrti bolo zranenie pľúc. Explózia spôsobila roztrhnutie pľúc a krvácanie," objasnil príčinu smrti americký vojenský lekár, plukovník Steve Jones. Ako dodal, smrť nenastala okamžite, ale až vtedy, keď pľúca v dôsledku krvácania už nemohli prijímať kyslík. Podľa neho musel byť Zarkáwí v uzavretom priestore. Tam ho pravdepodobne zasiahla tlaková vlna z výbuchu dvoch 227-kilogramových bômb. Testy DNA tiež potvrdili, že naozaj ide o Zarkáwího telo. Americká armáda potvrdila, že pri útoku na Zarkáwího úkryt zahynulo šesť osôb, medzi nimi aj tri ženy a duchovný poradca Zarkáwího šejk Abdul Rahmán.

Zarkáwího nástupca
Nástupcom Zarkáwího na čele irackej Al-Kajdy sa podľa internetového vyhlásenia teroristickej organizácie stal šejk Abú Hamza al-Muhadžír. "Koncil Al-Kajdy v Iraku sa jednohlasne zhodol na Abú Hamza al-Muhadžírovi ako nástupcovi Abú Musába al-Zarkáwího," píše sa v správe na islamistickej internetovej stránke. "Šejk Abú Hamza al-Muhadžír je dobrý brat, má skúsenosti z džihádu a je dobre informovaný," pokračuje vyhlásenie podpísané Al-Kajdou. Muhadžír nie je na Západe veľmi známy a neobjavoval sa medzi kandidátmi, ktorých tipovali bezpečnostní experti na Zarkáwího nástupcu.
Al-Kajdá v Iraku tvorí však len približne päť percent z odboja sunnitských Arabov. Zdroj z úradu irackého premiéra povedal pre agentúru Reuters, že vláda uvažuje o rokovaniach národného zmierania so sunnitskými povstalcami. Rozhovory by sa mali konať 22. júla, zatiaľ však nie je jasné, ktoré povstalecké skupiny vláda na rokovaniam pozve.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:09