StoryEditor

Ohrozeným sektorom pomôže nový fond

28.02.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Európska komisia dnes predloží návrh na zriadenie európskeho globalizačného fondu, ktorý by mal pomôcť zmierniť sociálne dosahy svetovej konkurencie na ohrozené sektory v EÚ a uľahčiť priemyselnú reštrukturalizáciu.

Európska komisia dnes predloží návrh na zriadenie európskeho globalizačného fondu, ktorý by mal pomôcť zmierniť sociálne dosahy svetovej konkurencie na ohrozené sektory v EÚ a uľahčiť priemyselnú reštrukturalizáciu. Navrhne, aby disponoval 500 miliónmi eur ročne. Európska komisia si pôvodne želala ambicióznejší ekonomický nástroj, ktorý by mal k dispozícii aspoň miliardu eur.
"Nepôjde o podporu firiem, ale zamestnancov -- na rekvalifikáciu, poradenstvo, prípadne na príplatky ku mzde na obmedzený čas," vysvetlil dôvody vzniku fondu český komisár Vladimír Špidla, ktorý návrh predkladá spoločne s predsedom EK Josém Barrosom. Ako uviedol, členské štáty budú môcť o peniaze žiadať ako o doplnok k národnému reštrukturalizačnému plánu pri splnení presne stanovených podmienok.

Výhodný údajne pre nových členov
Európska komisia uvoľní peniaze len odvetviu, ktoré bude jednoznačne postihnuté svetovou konkurenciou. Základnou podmienkou bude, že tieto zmeny postihnú v danom regióne aspoň tisíc ľudí, alebo najmenej jedno percento zamestnancov. Špidla odmieta názor rozšírený v nových členských štátoch, aj v ČR, že z fondu budú profitovať hlavne staré členské krajiny. Podľa neho z fondu budú čerpať hlavne noví členovia.
Návrh na zriadenie fondu počíta s tým, že fond bude slúžiť zamestnancom "postihnutých prepúšťaním, ktoré je dôsledkom hlbokých zmien v medzinárodnom obchode, ktoré majú jednoznačný európsky rozmer". Ako príklad sa uvádza hutníctvo, textilný a obuvnícky priemysel, prípadne do budúcnosti telekomunikácie.

Konečnú sumu určí rozpočet

Členské štáty iniciatívu najskôr odmietli. Barroso a Špidla ju však vrátili na stôl na jesennom neformálnom summite v Hampton Court pri Londýne. Definitívny súhlas dostala Európska komisia na decembrovej schôdzke šéfov štátov a vlád. Celkovo by fond mal mať na sedem rokov k dispozícii 7,5 miliardy eur, pričom nevyčerpané peniaze bude možné presúvať do ďalších rokov.
Návrh, ktorý dnes EK predloží, budú ešte musieť schváliť vlády členských krajín a Európsky parlament. Konečná suma závisí od výsledku pokračujúceho rokovania o sedemročnom rozpočte EÚ (2007 -- 2013) medzi inštitúciami EÚ. Peniaze z fondu nebudú priamo súčasťou tohto rozpočtu, ale budú sa čerpať z rezervy, o veľkosti ktorej sa zatiaľ vedú spory.
Vladimír Špidla je presvedčený, že tento nový nástroj "posilní všeobecnú konkurencieschopnosť EÚ", pretože uľahčí podnikom prechod z jedného druhu výroby na iný. "Ak sa jedno odvetvie dostane do krízy, je dôležité, či tisíce prepustených zamestnancov dostanete do novej práce do roka alebo za desať rokov. Tento nástroj pomôže zabezpečiť, aby táto lehota bola čo najkratšia," dodal Špidla.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:33