StoryEditor

Zahraniční lídri o nemeckých voľbách

06.09.2005, 00:00
Zahraniční politici čoraz intenzívnejšie zasahujú do nemeckého predvolebného boja. V tomto týždni pricestuje do Berlína ruský prezident Vladimír Putin ako jeden z najbližších zahraničných partnerov terajšieho kancelára Gerharda Schrödera. A britský premiér Tony Blair o Schröderovi zase napísal mimoriadne lichotivý článok do sociálnodemokratického časopisu Vorwärts.

Zahraniční politici čoraz intenzívnejšie zasahujú do nemeckého predvolebného boja. V tomto týždni pricestuje do Berlína ruský prezident Vladimír Putin ako jeden z najbližších zahraničných partnerov terajšieho kancelára Gerharda Schrödera. A britský premiér Tony Blair o Schröderovi zase napísal mimoriadne lichotivý článok do sociálnodemokratického časopisu Vorwärts. Na rozdiel od neho konzervatívny rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel veľmi otvorene podporil voľbu kandidátky strán CDU-CSU Angelu Merkelovú. "Teraz je čas na naliehavú a rýchlu zmenu v Nemecku," vyhlásil na zjazde CSU v závere minulého týždňa.
Priamemu zasahovaniu do predvolebného diania sa zahraničné vlády obvykle vyhýbajú. Štvrtková Putinova návšteva však Schröderovi poskytne vítanú príležitosť, aby sa verejnosti opäť raz predstavil ako štátnik medzinárodného formátu. Ďalšie podobné stretnutie - s francúzskym prezidentom - bolo naplánované nadnes, ale Jacques Chirac zo zdravotných dôvodov termín napokon zrušil.
Vládne kruhy pritom vehementne popierajú, že ide o zinscenované návštevy. "Nemôžeme predsa zastaviť celú našu medzinárodnopolitickú činnosť len preto, že sa práve rozbehol predvolebný boj," vyslovil sa k tomu jeden z vysokopostavených úradníkov.
Podstatne viac pozornosti ako zrušené rokovanie so Chiracom si celkom isto vyslúži stretnutie s Putinom. Isté je, že obaja štátnici podpíšu novú významnú rusko-nemecko hospodársku dohodu o výstavbe ropovodu po dne Baltského mora. Okrem toho sa špekuluje, že Putin v cestovnej batožine prinesie so sebou ešte aj nejaký iný významný darček - mohol by spočívať napríklad vo vrátení cenného umeleckého predmetu, ukoristeného v čase druhej svetovej vojny. Putin už naznačil, že by privítal Schröderovo opätovné zvolenie, vyhol sa však takej priamej formulácii, akú použil rakúsky kancelár.
Putinove postoje boli jedným z dôvodov, prečo sa v tomto období do Moskvy nevybrala samotná Angela Merkelová. Jej emisára Wolfganga Schäubleho Putin ostatne neprijal. Naopak, s americkým prezidentom sa Schäuble pri nedávnej ceste do Washingtonu stretol, z čoho podľa pozorovateľov vyplýva jasná preferencia víťaza nadchádzajúcich volieb v Nemecku. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 07:30