StoryEditor

Pri útoku na turistov v Jordánsku zahynul britský občan

05.09.2006, 00:00

Skupina zahraničných turistov sa včera počas návštevy rímskeho amfiteátra v centre jordánskej metropoly Ammán stala terčom útoku neznámeho ozbrojeného muža. Ten spustil na cudzincov paľbu, pričom jedného zabil a šiestich ďalších zranil. Privolaná polícia krátko po útoku ozbrojenca zatkla. Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či išlo o jeho vlastnú akciu, alebo patril k niektorej z radikálnych islamských skupín. Ozbrojenec má údajne 38 rokov a pochádza z palestínskeho utečeneckého tábora. Streľba v amfiteátri je prvým krvavým incidentom od samovražedných atentátov v troch ammánskych luxusných hoteloch v novembri minulého roka. K útokom sa vtedy prihlásili teroristi z al-Kájdy.
Návšteva rímskeho amfiteátra sa stala osudnou pre britského turistu, ktorý pri útoku zahynul. Medzi zranenými sú dve Britky, jeden Holanďan, Austrálčanka, turistka z Nového Zélandu a ich jordánsky sprievodca. "Keď som kráčal okolo, všimol som si, že jeden muž vytiahol z vrecka pištoľ, zvolal Alah je veľký a začal strieľať," uviedol jeden zo svedkov útoku. Svedkovia sa zhodujú v tom, že ozbrojenec vypálil najmenej 12 rán. Keď mu došla munícia, dal sa na útek rušnými ulicami centra Ammánu. Tam ho však polícia dolapila a zadržala.
Podľa jordánskeho ministra vnútra Ída Faíza išlo o zbabelý teroristický útok. "Kým sa nepreukáže, že útočník je psychicky narušený jedinec, považujeme to za teroristický čin. Je nám veľmi ľúto, že sa stal na území Jordánska," povedal Faíz. Protizápadné nálady v Jordánskom kráľovstve sa čoraz častejšie objavujú od nedávnych bojov medzi Izraelom a hnutím Hizballáh v južnom Libanone, počas ktorých zahynulo viac ako 1 300 ľudí, z toho väčšina boli civilisti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 12:42