StoryEditor

Tajomná smrť ukrajinského ministra

28.12.2004, 23:00
Deň po ukrajinských prezidentských voľbách zahynul za mysterióznych okolností jeden z najvplyvnejších mužov krajiny - minister dopravy a telekomunikácií Hryhorij Kirpa. Telo politika našli v pondelok večer v jeho "dači" neďaleko Kyjeva. Ukrajinský Piaty kanál informoval, že Kirpa mal niekoľko strelných zranení, čo by mohlo poukazovať na vraždu. Existuje však aj verzia samovraždy.

"Zastrelil sa v parnom kúpeli," odcitoval zdroj z ukrajinského ministerstva vnútra ruský denník Pravda. Týmto smerom začala pracovať aj Generálna prokuratúra, ktorá vec vyšetruje ako "prinútenie k samovražde". Informovala o tom agentúra Itar-tass.
O Kirpovi, ktorý sa považuje za jedného z najbohatších Ukrajincov, sa hovorilo ako o vplyvnom mužovi z okolia odchádzajúceho prezidenta Leonida Kučmu. Minister dopravy je svetlým príkladom toho, ako sa robila u našich susedov politika. Okrem toho, že bol členom vlády, bol zároveň aj generálnym riaditeľom Ukrajinských železníc (Ukrzaliznyci) - monopolného podniku v oblasti železničnej prepravy. Funkciu mu v roku 2002 špeciálnym dekrétom ponechal prezident Kučma, hoci proti podobným praktikám protestoval parlamentný výbor pre otázky boja proti organizovanému zločinu a korupcii. Ako úspešný lobista, ktorý nebol žiadnym nováčikom v zákulisných hrách, dosiahol aj to, aby pod jeho ministerstvo spadali železničné vojská.
Určitý čas sa o Kirpovi hovorilo aj ako o nádejnom korunnom princovi Leonida Kučmu. V kandidatúre na najvyšší post mu však zabránil škandál, ako šitý na mieru volebných kampaní v postsovietskom regióne. V roku 2003 sa objavili kompromitujúce fotografie, ktoré ministra usvedčovali z pedofílie.
Ako najčastejší dôvod, prečo politik skoncoval so životom, sa spomínajú finančné problémy. Najmä stavba mosta, na ktorú dostal minister prostriedky, no tie zmizli pred tým, ako sa so prácami začalo. Je tu však aj politický podtext. Niektorí pozorovatelia tvrdia, že jeho smrť je priamy dôsledok prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil predstaviteľ opozičného tábora Viktor Juščenko. Kirpa počas volebnej kampane podporoval premiéra Viktora Janukovyča. "Bol jedným z hlavných svedkov korupčnej činnosti a falzifikácie volieb," odcitoval denník Ukrainska pravda poslanca Nikolaja Tomenka. Ten žiada ochranu pre šéfa Kučmovej administratívy Viktora Medvedčuka a bývalého zástupcu Bezpečnostnej služby Ukrajiny Vladimira Sacjuka, ktorý je ústrednou postavou v škandále otravy Viktora Juščenka. "Nechcel by som, aby odišli z krajiny alebo zomreli. Musia povedať, čo sa dialo v krajine," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:55