StoryEditor

Cena za medicínu putuje do Ameriky

03.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Tohtoročnú Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu si odnesú dvaja americkí vedci -- Andrew Fire a Craig Mello. Štokholmský výbor, ktorý rozhoduje o laureátoch, ich ocenil za výskum v oblasti genetiky, ktorý by mohol viesť k liečbe mnohých ochorení vrátane rakoviny. Podľa poroty Fire a Mello si cenu zaslúžia za objavenie zásadného mechanizmu pri kontrolovanom toku genetických informácií, a to pomocou upravenej ribonukleovej kyseliny.
Obaja vedci objavili tento princíp v roku 1998 a odvtedy ho testovali. Mechanizmus, ktorý prezývajú "interferencia ribonukleovej kyseliny", pomáha najmä blokovať niektoré gény, čo by mohlo viesť k vývoju nových terapií. Podľa vedcov by sa tak dalo liečiť napríklad vysoké množstvo cholesterolu v krvi, vírusové ochorenia, rakovina a kardiovaskulárne choroby.
Štyridsaťsedemročný Andrew Fire je profesorom na lekárskej fakulte Stanfordskej univerzity. Jeho štyridsaťpäťročný kolega Craig Mello pôsobí na univerzite v Massachusetts ako profesor molekulárnej medicíny. Keď sa dozvedeli, že im Nobelov výbor udelil prestížne ocenenie, neskrývali údiv, prekvapenia, ale aj nadšenie. Mello si najskôr myslel, že sa mu sníva. Považoval to totiž za nemožné najmä preto, že má tak málo rokov. Nobelove ceny sa pre neho spájali s oveľa staršími vedcami. Fire a Mello dostanú okrem zlatej medaily aj desať miliónov švédskych korún, čo je v prepočte približne 40 miliónov slovenských korún. Minulý rok získali Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu Austrálčania Barry J. Marshal a Robin Warren za svoj výskum baktérií pri gastritíde a žalúdočných vredoch.
Výbor pre udeľovanie Nobelovej ceny dnes oznámi, kto získa prestížne ocenenie za fyziku. V stredu bude známy držiteľ tohtoročnej Nobelovej ceny za chémiu. Udeľovanie bude pokračovať 9. októbra, keď zverejnia laureáta ceny za ekonomiku. Nositeľov ceny za literatúru svet spozná buď 5. alebo 12. októbra. Držiteľa Nobelovej ceny za mier vyhlásia 13. októbra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:16