StoryEditor

Royalová zvíťazila

19.11.2006, 23:00
V primárnych voľbách francúzskych socialistov, ktoré rozhodli o kandidátovi na prezidenta, jasne dominovala Ségolene Royalová. Už v prvom kole získala viac ako 60 percent hlasov.

V primárnych voľbách francúzskych socialistov, ktoré rozhodli o kandidátovi na prezidenta, jasne dominovala Ségolene Royalová. Už v prvom kole získala viac ako 60 percent hlasov. Jej súperi -- bývalý minister Dominique Strauss-Kahn a niekdajší premiér Laurent Fabius -- získali len 20- a 18-percentnú podporu od členov socialistickej strany.
Ak by Royalová porazila v budúcoročných prezidentských voľbách svojho najväčšieho rivala Nicolasa Sarkozyho, ktorý bude pravdepodobne nominantom pravice, stala by sa prvou ženou v prezidentskom kresle Francúzska. "Áno, hovoria o mne, že som bublina, že to nezvládnem, že nerešpektujem svojho partnera, svoju stranu. Podobné veci zaznievali i na adresu dnešnej čílskej prezidentky alebo nemeckej kancelárky," obhájila svoje ambície Royalová. Mnohí ju považujú za jedinú osobnosť, ktorá je schopná v prezidentských voľbách poraziť Sarkozyho.
Minulotýždňové primárky u socialistov boli na francúzskej politickej scéne vôbec prvé. Doteraz sa vždy strana dohodla na prezidentskom kandidátovi bez volieb.
Royalová svojich dvoch straníckych konkurentov predbehla sľubmi o zlepšení vzdelávania, životného prostredia a zdravotníctva. Presadzuje právo na sobáše homosexuálnych párov. Chce zlepšiť integráciu imigrantov do spoločnosti. V zahraničnej oblasti navrhuje reformu európskeho paktu stability a rastu v prospech väčších investícií do vedy a výskumu. Rozruch spôsobila návrhom na zriadenie tzv. ľudovej poroty, ktorá by dohliadala na prácu poslancov a ďalších volených zástupcov. Vyslúžila si tak obvinenia z demagógie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 21:26