StoryEditor

Teherán: Priznajte chybu

30.03.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Spor medzi Iránom a Veľkou Britániou ohľadom zajatých britských námorníkov sa dostal už aj na pôdu OSN. O krízovej situácii rokoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun s Iránom na okraj summitu Ligy arabských krajín v Rijáde.

Spor medzi Iránom a Veľkou Britániou ohľadom zajatých britských námorníkov sa dostal už aj na pôdu OSN. O krízovej situácii včera ráno rokoval generálny tajomník svetovej organizácie Pan Ki-mun s Iránom na okraj summitu Ligy arabských krajín v Rijáde. O čom hovorili však nie je známe. Londýn neustále žiada okamžité prepustenie všetkých zadržaných, spolieha sa pritom aj na zahraničný tlak na Irán a pomoc Bezpečnostnej rady OSN.
Teherán však trvá na svojom. Podľ iránskeho šéfa diplomacie Manúčehra Mottakího Británia musí "priznať chybu", že 15 britských námorníkov, ktorých Irán zajal minulý piatok na iracko-iránskej morskej hranici, vplávalo do iránskych teritoriálnych vôd. Ak tak Británia urobí, "pomôže to vyriešiť" situáciu. Londýn však tvrdí, že námorníci sa pohybovali len v irackých vodách. Teherán už avizoval, že povolí britským konzulárnym úradníkom stretnúť sa s námorníkmi. Mottakí však vzal späť svoj sľub, že prepustia jedinú ženu spomedzi zajatcov. Ide o 26-ročnú vojačku Faye Tuneyovú. Teherán to zdôvodnil tým, že britské úrady zaujali v prípade "nesprávny postoj". "Namiesto toho, aby vyslali technický tím na skúmanie problému, urobili mediálny krik, oznámili zmrazenie vzťahov a hovorili o Bezpečnostnej rade OSN. To problém nerieši. Prepočítali sa," povedal iránsky vyjednávač Alí Larídžání.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:04