StoryEditor

Veľká banková lúpež po brazílsky

10.08.2005, 00:00
Páchatelia na tento účel vykopali vyše osemdesiatmetrový tunel, vedený asi štyri metre pod zemou. Vstup doň sa nachádzal v jednom z domov v blízkosti banky. Polícia v ňom našla vŕtačky, elektrickú pílu a prístroj na spájkovanie. Ukradnuté bankovky vážili spolu vyše 3,5 tony.

Bez pochýb ide o najväčšiu bankovú lúpež v dejinách Brazílie, ktorej hodnota dokonca predstihla korisť známeho britského vlakového lúpežníka Ronnieho Biggsa z konca šesťdesiatych rokov minulého storočia. Cez tunel a presne ako z hollywoodskeho filmu sa neznámi lupiči v severovýchodnom brazílskom provinčnom meste Fortaleza - ležiacom severovýchodne od Recife v štáte Ceará - dostali do banky, z ktorej si odniesli v prepočte 68 miliónov dolárov (2,1 miliardy slovenských korún).
Páchatelia na tento účel vykopali vyše osemdesiatmetrový tunel, vedený asi štyri metre pod zemou. Vstup doň sa nachádzal v jednom z domov v blízkosti banky. Polícia v ňom našla vŕtačky, elektrickú pílu a prístroj na spájkovanie. Ukradnuté bankovky vážili spolu vyše 3,5 tony. Ako sa zločincom podarilo eliminovať videokamery a hlásiče pohybu v priestoroch banky, zatiaľ nie je jasné. Isté je, že nefungovali. Trezor má plochu okolo 500 štvorcových metrov a hrúbka jeho podlahy je viac ako jeden meter. I samotná stavba tunela bola mimoriadne precízna. Sedemdesiat centimetrov široké steny "stavitelia" vystužili drevenými podperami a podlahu vystlali fóliou z umelej hmoty. Len samotné razenie muselo trvať niekoľko mesiacov.
Korisť lupičov tvorí obsah piatich debien, v ktorých strážcovia brazílskej meny uložili staršie bankovky výhradne v hodnote 50 reálov, čo sú v tejto krajine peniaze s druhou najvyššou nominálnou hodnotou. Odborníci centrálneho finančného ústavu mali v najbližšom období posúdiť, či je nutné stiahnuť ich z obehu pre opotrebovanie. "Také niečo som doteraz videl len vo filme," komentoval scénu zločinu jeden z policajtov. "Príprava celej operácie si vyžadovala týždne a čin musel byť premyslený do najmenších detailov." Hovorkyňa polície Sabine Albuquerqueová neskôr oznámila, že hodnota ukradnutých peňazí dosiahla 156 miliónov reálov. Ku krádeži došlo niekedy medzi uzavretím banky v piatok o osemnástej hodine a medzi jej opätovným otvorením v pondelok ráno.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:05