StoryEditor

Le Monde žiada varovanie Poľsku

13.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Za varovanie Európskej únie na adresu novej poľskej vlády, ktorá sa opiera aj o dve strany "považované za extrémistické", sa prihovára prestížny francúzsky denník Le Monde. Vo včerajšom čísle píše, že nemusí ísť o sankcie ako v prípade Rakúska v roku 2000, ale že EÚ by mala dať Poľsku najavo, že pripojenie sa k nej znamená tiež prevzatie určitých hodnôt a záväzkov.
Menšinová vláda premiéra Kazimierza Marcinkiewicza získala v parlamente dôveru aj vďaka hlasom nacionalistickej Ligy poľských rodín a populistickej Sebaobrany. Le Monde označuje opretie sa o tieto formácie za výzvu Európskej únii, ktorá seba samu definuje ako demokratický priestor. Poľsku by podľa neho bolo treba vyslať "silný signál". Sankcie uplatnené voči Rakúsku po vstupe populistických Slobodných do vlády neboli ako metóda presvedčivé. Okrem toho neboli v roku 2001 uplatnené proti Taliansku Silvia Berlusconiho a Umberta Bossiho, aj keď by to bolo logické, píše denník.
"Aj napriek tomu by bolo užitočné Poľsku pripomenúť, že vstupom do EÚ sa pripojili nielen k zóne hospodárskej spolupráci a výmeny, ale tiež -- a hlavne -- k určitému spoločenstvu hodnôt," uvádza Le Monde. Znepokojenie vyslovuje najmä nad kladným postojom poľskej pravice k trestu smrti. "Miesto podpory verejnej mienky, ktorá je často alergická na európske demokratické tradície, sa od poľských vedúcich predstaviteľov očakáva, že pomôžu svojmu ľudu priblížiť sa k politickej Európe a jej pravidlám a zásadám," uzatvára denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 13:31