StoryEditor

Arabi lákajú na "Stonehenge"

07.06.2006, 00:00

Obrovské kamene v saudskoarabskom Radžadžile v oblasti Džauf sa môžu stať lákadlom pre tisícky turistov. Aspoň v to dúfa saudskoarabská vláda. Pri pohľade na ne si totiž človek nemôže nepripomenúť slávny anglický Stonehenge. "Kvôli politickej situácii tu cestovný ruch práve neprekvitá. Dúfame, že Džauf bude pre návštevníkov zaujímavý," povedal Husajn Mubárak, ktorý bol v minulosti riaditeľom múzea a teraz vedie výbor na podporu cestovného ruchu. Podľa archeológov sú kamene v Radžadžile staršie než 5-tisíc rokov, teda z doby rozkvetu prvých kultúr v starom Egypte a dnešnom Iraku. Vyryté nápisy ich spájajú s predislamským božstvom. Podľa Mubáraka boli kamene v púšti umiestnené zámerne, pravdepodobne slúžili pri obradoch na uctievanie slnka. "Na Arabskom polostrove je viacero tajomných miest, o ktorých nevieme, kto a prečo ich vytvoril. Aj kamene v Radžadžile patria k takýmto miestam," povedal odborník na semitské rukopisy Madžíd Chán.
Saudská Arábia je kolískou islamu a hlási sa k puritánskej forme tohto náboženstva, k vahhábizmu. Plány prilákať do Džaufu turistov boli odložené v roku 2003, keď Al-Kajdá začala v rámci kampane proti kráľovskému dvoru s útokmi na cudzincov. Násilnosti teraz postupne ubúdajú. Do Mekky a Mediny prichádzajú každoročne milióny moslimských pútnikov z cudziny a Rijád v apríli oznámil, že začne vydávať cudzincom turistické víza.
Ak sa podarí do Džaufu prilákať turistov, bude to dobrá správa pre miestnu mládež. Viacerí opýtaní potvrdili, že dúfajú, že kráľ Abdalláh dodrží sľub a vytvorí v oblasti viac pracovných miest v sektore služieb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:22