StoryEditor

V Nemecku finišujú rokovania

06.11.2005, 23:00
Veľkej koalícii ostáva už len málo času na nájdenie kompromisov v stále sporných otázkach. Obe strany však už dávnejšie pripustili, že zvyšovanie daní bude nevyhnutné

Koaličné rozhovory v Nemecku medzi Kresťanskodemokratickou a kresťanskosociálnou úniou (CDU/CSU) a Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) sa majú skončiť už 12. novembra. Veľkej koalícii teda ostáva už len málo času na nájdenie kompromisov v stále sporných otázkach sanácie štátneho rozpočtu, energetickej politiky alebo zdravotného poistenia. Nedávne dni veľa odpovedí nepriniesli, pretože obaja partneri museli riešiť najmä vnútrostranícke problémy.
Bohatí majú prispieť viac
V oblasti sanácie rozpočtu však rokovania pracovných skupín prinášajú prvé ovocie. Obe strany už dávnejšie pripustili, že zvyšovanie daní bude nevyhnutné. "Konsolidácia štátnych financií len na základe zníženia výdavkov je nemožná," vyhlásil navrhovaný minister hospodárstva Michael Glos. CDU/CSU podľa týždenníka SPIEGEL pristúpila na požiadavku SPD zaviesť špeciálnu daň pre bohatých. Znamenalo by to, že slobodní občania, zarábajúci viac ako 250 000 eur ročne a manželia zarábajúci viac ako 500 000, musia odviesť z každého ďalšieho eura tri percentá navyše. Podľa výpočtov SPD by tak do štátnej pokladnice pribudlo 1,2 miliardy eur. Objavili sa aj úvahy o zvýšení dane z príjmu pre skupinu najviac zarábajúcich. CDU/CSU však zatiaľ takéto riešenie odmieta.
Musia sa dohodnúť
Takmer isté je zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Doteraz sa uvažovalo o zvýšení na 18 percent, ale budúci predseda SPD Matthias Platzeck spomenul aj hranicu 20 percent. Aby nebolo zaťaženie spotrebiteľov priveľké, mohla by sa znížiť redukovaná sadzba DPH pre potraviny z terajších sedem na päť percent. "Už zvýšenie na 18 percent by bol jasný podvod na voličoch," vyhlásil predseda Zväzu daňových poplatníkov. Pred voľbami o zvýšení daňového zaťaženia najmä SPD nechcela ani počuť.
Stále nedoriešená ostáva aj otázka energetickej politiky. CDU/CSU by rada pozmenila zákon o odstúpení od atómovej energie, ale SPD s návrhmi únie nesúhlasí. Zásadné nezhody panujú naďalej aj v otázke zdravotného poistenia. Kresťanskí demokrati už odstúpili od svojej požiadavky na takzvanú zdravotnú prémiu, ich postoj je však stále vzdialený stanovisku SPD.
Napriek nedoriešeným otázkam sa zdá, že veľká koalícia má po minulotýždňových personálnych zmenách väčšie šance na úspech ako predtým. Navrhovaný predseda SPD Matthias Platzeck sa vyslovuje jasne za spoluprácu s CDU/CSU a najväčší rival Angely Merkelovej v únii, Edmund Stoiber, čelí po svojom úteku z Berlína tvrdej kritike zo všetkých strán. Dohoda dvoch veľkých takzvaných ľudových strán je teraz pre Nemecko nevyhnutná. Zlyhanie veľkej koalície by znamenalo vážnu krízu a stratu dôvery občanov v politiku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:54