StoryEditor

Bush odkázal Gruzíncom: Vyriešte si vnútorné spory

11.05.2005, 00:00

Ak chce Gruzínsko vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, najskôr musí vyriešiť svoje vnútorné problémy, najmä spor medzi centrálnou vládou a dvoma autonómnymi oblasťami. Vyhlásil to včera americký prezident George Bush na zhromaždení, na ktorom sa v centre Tbilisi podľa odhadu gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho zúčastnilo asi 150 000 ľudí. "Podporujeme vašu širšiu spoluprácu s NATO. Gruzínski vedúci predstavitelia musia mierovými prostriedkami vyriešiť vnútorné konflikty, čo je na začlenenie do transatlantickej aliancie zásadné," povedal Bush.
Svojou poznámkou mal nepochybne na mysli spor medzi Tbilisi a autonómnymi oblasťami Abcházie a Južnej Osetie, kde väčšinu obyvateľov tvoria Rusi a kde sa prejavujú separatistické tendencie. Americký prezident tieto tendencie kritizoval.
"Zároveň sa musí rešpektovať zvrchovanosť a územná celistvosť krajiny, aby Gruzínsko mohli rešpektovať ostatné štáty," poznamenal Bush, ktorý je na oficiálnej návšteve v Gruzínsku po prvýkrát.
Po prejave odletel prezident Spojených štátov z Tbilisi do Washingtonu. Hlavným cieľom jeho päťdňovej európskej cesty bola účasť na pondelňajších oslavách 60. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:38