StoryEditor

Dvojčatá budú vládnuť v Poľsku

10.07.2006, 00:00
Poľsku budú vládnuť jednovaječné dvojčatá - bratia Kaczyńskí. Premiér Kazimierz Marcinkiewicz podal demisiu a na jeho miesto nastúpi líder najsilnejšej vládnej strany Právo a Spravodlivosť Jarosław Kaczyński, brat prezidenta. Na nepoznanie si podobní bratia, ktorí by mali rozhodovať o najdôležitejších záležitostiach krajiny sa nepáčia ani Poliakom.

Poľsku budú vládnuť jednovaječné dvojčatá - bratia Kaczyńskí. Premiér Kazimierz Marcinkiewicz podal demisiu a na jeho miesto nastúpi líder najsilnejšej vládnej strany Právo a Spravodlivosť Jaros#179#aw Kaczyński, brat prezidenta. Na nepoznanie si podobní bratia, ktorí by mali rozhodovať o najdôležitejších záležitostiach krajiny, sa nepáčia ani Poliakom. Väčšina z nich ich nevie ani rozoznať. To, že u našich severných susedov budú vládnuť súrodenci, predpovedali niektorí politológovia už po jesenných parlamentných a prezidentských voľbách. Zatiaľ čo najviac mandátov v Sejme získala konzervatívna strana Právo a Spravodlivosť vedená Jaroslawom Kaczyńským, jeho dvojča Lech Kaczyński vyhral prezidentské voľby. Vtedy bratia ešte tvrdili, že sa nikdy nestane, aby sa politická moc sústredila v rukách jednej rodiny. Európu upokojili nomináciou dôveryhodného ekonóma Marcinkiewicza na premiérsky post. Už vtedy sa však šepkalo, že je to iba dočasné riešenie.

Európa je v strehu
Kazimierz Marcinkiewicz sa počas úradovania stal najpopulárnejším poľským politikom a často rozhodoval až priveľmi samostatne, bez konzultácií s vedením strany Právo a Spravodlivosť. Práve to sa nepáčilo Jaroslawovi Kaczyńskému. Poslednou kvapkou bolo stretnutie premiéra Marcinkiewica s nemenej populárnym liberálnym pravičiarom a vodcom opozície Donaldom Tuskom, o ktorom Kaczyński nič nevedel. Nezhody vyvrcholili rezignáciou premiéra.
Súčasťou poľskej vlády sú aj dve populistické a extrémistické strany - Sebaobrana a ultrakatolícka Liga poľských rodín. Ich vstup do vládnej koalície spôsobil rozruch v Bruseli. Európska únia zatiaľ iba pozorne sleduje kroky kabinetu. Naopak, európsky parlament už prijal rezolúciu, v ktorej odsúdil prejavy extrémizmu, xenofóbie a najmä útoky namierené proti homosexuálom, ktoré počas vládnutia konzervatívnej vlády narástli.

Nechce, ale musí
Premiér Marcinkiewicz ostal po odchode ministerky financií Zyty Gilowskej jediným členom vlády, ktorý mal dôveru zahraničia. Jeho demisia pohla aj kurzom poľského zlotého a varšavskou burzou. Nový predseda vlády Jaroslaw Kaczyński je známy ako zástanca trestu smrti, odporca Európskej únie a nepriateľ homosexuálov. Medzi Poliakmi je málo obľúbený. Proti tomu, aby dve najdôležitejšie funkcie v štáte obsadili dvojčatá, je druhá najsilnejšia strana, liberálna Únia slobody, ako aj ľavicové strany. Nástup Jaroslawa Kaczyńského do vlády podľa nich poškodí imidž Poľska ešte viac ako vstup extrémistov do vlády. Budúci premiér im však včera cez televíziu odkázal: "Kto povedal, že ja chcem byť premiérom? Ja nechcem, ale musím."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:49