StoryEditor

Obete Beslanu sa odvolali proti rozsudku

02.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Príbuzní obetí a tí, ktorí prežili tragédiu v ruskom Beslane v roku 2004, podali odvolanie proti rozsudku nad jediným únoscom, ktorý masakru prežil. Podľa denníka Kommersant členovia skupiny Hlas Beslanu podali sťažnosť proti rozhodnutiu na ruský najvyšší súd v stredu, pričom uviedli, že proces s Nurpašim Kulajevom bol zastieracím manévrom, ktorý mal odpútať pozornosť od neprimeraného zásahu bezpečnostných síl počas obliehania školy v juhoruskom meste.
"Kulajevov prípad bol zjavne umelo vykonštruovaný s cieľom zbaviť oficiálne miesta akejkoľvek viny," uviedla pre noviny Ella Kesajevová z Hlasu Beslanu. Kulajeva odsúdili na doživotné väzenie v piatok minulý týždeň. Pri vyslobodzovaní rukojemníkov v základnej škole v Beslane v septembri 2004 zahynulo 331 ľudí, z nich 186 boli deti, ako aj 31 únoscov.
V dlhom výpočte sudca v Kulajevovom prípade vynechal všetky zmienky o akciách oficiálnych úradov, v dôsledku ktorých bol zrejme počet obetí vyšší, citoval denník ďalších členov Hlasu Beslanu.
Skupina obviňuje štátne orgány z neprimeraného zásahu, keď na budovu strieľali z tankov a použili plameňomety a pancierové päste. Skupina je takisto presvedčená, že oficiálne miesta sa snažia ukryť dôkazy o tom, že hasičov zdržiavali, aby išli hasiť školu.
"Budeme požadovať úplné vyšetrenie, pretože v Kulajevovom rozsudku je potrebné uviesť, ako presne ľudia zomreli -- každý jeden rukojemník," uviedla Kesajevová. "Je tu množstvo dôkazov, že hasičská služba neprišla načas a niektorí rukojemníci možno zomreli v dôsledku toho, a nie guľkami Kulajeva," uviedla pre noviny.
Kommersant uviedol, že odvolanie podal aj Kulajevov právnik. "V Kulajevov prospech hovorí fakt, že nikto z vypočúvaných rukojemníkov ho nevidel strieľať na niekoho v škole, aj keď je tu svedecká výpoveď, že strieľal do vzduchu a v jednom prípade niekoho udrel pažbou zbrane. Jeho právnik sa domnieva, že neexistuje priamy dôkaz, že strieľal na rukojemníkov," napísal denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 15:24