StoryEditor

Vlasta spieva pre Georgea

06.06.2007, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Česká ministerka obrany Vlasta Parkanová pripravila pre amerického prezidenta Georgea W. Busha netradičný darček. Spolu s českým hudobníkom Janom Vyčítalom naspievala v predvečer návštevy šéfa Bieleho domu v Prahe pieseň na oslavu amerického radaru. "Býva zvykom, že si politici nejaké darčeky dávajú. A ja som mu chcela dať niečo, čo si zapamätá, čo si nebude môcť popliesť s niečím iným," vysvetľovala, prečo sa rozhodla pre CD s pesničkou o radare. Sama priznala, že počíta s kritikou.
Text piesne Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, ktorého autorom je Jan Vyčítal, vznikol na základe známej melódie Jaromíra Hrdličku Dobrý den, majore Gagarine. Celý projekt iniciovala samotná ministerka. Vyhlásila, že nechce, aby pieseň pôsobila ako agitačný song. "Chcela som odľahčiť tú vypätú a negativistickú kampaň, ktorá diskusii o radare sprevádza," uviedla Parkanová.
Jan Vyčítal, ktorý napísal text piesne za desať minút, chcel údajne vyjadriť svoj postoj k protiamerickým akciám v Česku. Song tak má byť zhudobnením jeho želania "aby sme už mali konečne ochrancu, ktorý nás nikdy nezradí". Country muzikant, spevák a textár je autorom aj známej piesne o oslobodení Plzne Američanmi pod názvom To tenkrát v čtyřicátom pátom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:50