StoryEditor

Volebné programy najväčších nemeckých strán

Kresťanské únie (CDU/CSU)
Daňová politika
- chcú zjednodušiť daňový systém a znížiť rozmedzie dane z príjmu z 15 do 42 percent na 12 do 39 percent. Daň z príjmu podnikov chcú znížiť z 25 na 22 percent. Chcú zvýšiť daň z pridanej hodnoty zo 16 na 18 percent.
Trh práce - zvýšením DPH chcú znížiť odvodové zaťaženie v oblasti poistenia v nezamestnanosti. Chcú uľahčiť proces prepúšťania pracovníkov v podnikoch do 20 zamestnancov a finančne zvýhodniť prijímanie nezamestnaných, uľahčiť prijímanie sezónnych pracovníkov.
Rozpočet - chcú vyrovnať rozpočet do roku 2013, znížiť deficit na limit EÚ troch percent HDP do roku 2009 a znížiť dotácie.
Východ - západ a federalizmus - chcú znížiť počet zákonov, ktoré si vyžadujú schválenie hornej komory parlamentu: Spolkovej rady. V rokoch 2006 - 2019 chcú vyhradiť balík pomoci novým spolkovým krajinám v hodnote 156 miliárd eur, chcú posilniť infraštruktúru a znížiť počet regulačných opatrení.
Zahraničná politika - sú za posilnenie vzťahov s Washingtonom, posilnenie NATO a vojenských kapacít EÚ, zvýšenie rozvojovej pomoci zo strany Nemecka. Žiadajú zmeny v euroústave, sú proti plnému členstvu Turecka v únii, rozširovanie o nové krajiny iba v prípade splnenia všetkých kritérií.

Sociálni demokrati (SPD)
Daňová politika
- pri ročnom príjme nad 250 000 eur (pri manželoch 500 000 eur) sa počíta s vyššou daňou z príjmu, zo 42 percent by mala vzrásť na 45 percent. To by malo do štátnej kasy a pokladníc spolkových krajín priniesť 1,2 miliardy eur. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty neplánuje. Daň z príjmu právnických osôb by mala tiež prejsť systematickými zmenami a pre podniky by mala klesnúť podľa plánov SPD z 25 na 19 percent.
Občianske poistenie - SPD plánuje zaviesť tzv. občianske poistenie ako solidárny príspevok viac zarábajúcich do zdravotníctva. Príspevok sa má riadiť podľa príjmu: platu či penzie.
Trh práce - SPD nevylučuje zavedenie zákonnej minimálnej mzdy, pokračuje sa v reformách Hartz IV o odstránení podpory v nezamestnanosti a sociálnej pomoci. Namiesto toho sa zavádza podpora v nezamestnanosti s rôznou výškou pre východné a západné Nemecko. Prinesie krátenie dávok nezamestnaným, ktorí odmietnu ponuku na prácu alebo tréningový program. Namiesto percenta z predchádzajúceho príjmu dostanú dlhodobo nezamestnaní pevnú sumu. Postupne sa má v pevnej sume vyrovnať západ s východom.
Zahraničná politika - v zahraničnej politike sociálna demokracia neplánuje zmeny oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 22:23