StoryEditor

Vianočná dedina s Mikulášom

21.12.2006, 23:00
V stredomaďarskej obci Nagykarácsony na juhu Fejérskej župy môžu mať kresťanské sviatky po celý rok. Názov obce s asi 1600 obyvateľmi totiž v preklade znamená Veľké Vianoce.

V maďarskej obci Nagykarácsony na juhu Fejérskej župy v centrálnej časti krajiny môžu mať kresťanské sviatky po celý rok. Názov obce s asi 1 600 obyvateľmi totiž v preklade znamená Veľké Vianoce. Dokonca aj miestne poštové číslo 2425 pripomína dátumy Štedrého dňa a prvého sviatku vianočného. Dedina má svoje nezvyčajné meno síce iba vyše polstoročia, no jeho pôvod sa zrodil už pred tristo rokmi. Na tomto mieste sa totiž zvykli na Vianoce a celú zimu v salašoch usadiť pastieri, ktorí putovali z Malého Kumánska (Kiskunság) na protiľahlý, pravý breh Dunaja. A takto sa vlastne zrodili názvy Karatsonszallas a neskôr Karácsonyszállás, až vznikla terajšia podoba názvu vianočnej obce.
,,Je to najväčší betlehem na otvorenom priestranstve v celej krajine s figúrami v životnej veľkosti. Odkúpili sme ich od jedného obchodného domu, ktorý zatvorili," presviedča tunajší rímskokatolícky kňaz Miklós Mihályi pred veľkým betlehemom vedľa kostola. Už tradične ho vystavujú od začiatku adventného obdobia. Na prvý pohľad vytvára predvianočnú atmosféru v Nagykarácsonyi. ,,S betlehemom sme vrátili Vianoce na ich miesto," dodal ešte mladý aktívny farár. Myslel tým na komerčnú činnosť miestneho Domu Mikuláša. Sýtočervený dom so zelenou tabuľou je hlavným sídlom maďarského Mikuláša. Kvôli nemu je Nagykarácsony azda ešte známejší ako vďaka vlastnému menu. Kto ho nenavštívi, môže mu poslať list alebo zavolať. ,,Zatiaľ som zvládol všetky otázky detí až na jednu: Ako sa dostane darček do čižmy? To im nemôžem povedať, aby sa to niekto nepovolaný nedozvedel," žartuje Gyula Pirker s hustou striebornou bradou v oblečení Mikuláša. Koncom roka je Mikuláš najväčším zamestnávateľom v obci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:24