StoryEditor

Mladá Rakúšanka ušla únoscovi po ôsmich rokoch

25.08.2006, 00:00

Nečakaná náhoda pomohla rakúskym kriminalistom vyriešiť takmer pochovaný a už zabudnutý prípad únosu Nataschi Kampuschovej. Mladá Rakúšanka sa prekvapujúco objavila v dolnorakúskom Strasshofe. Tvrdila, že práve ušla z pivnice pod garážou, v ktorej ju únosca väznil osem rokov. Polícia okamžite prehľadala označený dom, páchateľ však stihol ujsť. O pár hodín neskôr spáchal samovraždu.
Mladá žena v zanedbanom stave, ktorú objavila vo svojej záhrade jedna zo susediek, sa predstavila ako Natascha Kampuschová. Polícia po nej pátrala od marca 1998, keď ju ako 10-ročnú uniesli cestou do školy. Jej totožnosť potvrdili pri stretnutí rodičia. Napriek tomu kriminalisti overujú jej vzorky DNA. Polícia ju najskôr identifikovala podľa jazvy, ktorú má už teraz 18-ročná mladá žena na rovnakom mieste ako vtedy, keď zmizla. Okrem toho v jej väzení sa našiel cestovný pas s menom Natasha Kampuschová. Keď ju previezli na bezpečné miesto, poskytli jej lekársku starostlivosť a pomoc psychológov. Z prvých výpovedí zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by únosca Nataschu sexuálne zneužíval. No oslobodená mladá žena trpí "silným štokholmským syndrómom". Ide o paradox v správaní, keď si zajatci vytvoria sympatie voči svojim únoscom. Vyšetrovatelia taktiež zistili, že páchateľ nedržal Kampuschovú celý čas v zajatí. Podľa svedkov sa z času na čas objavila aj vonku. Nikdy však nepožiadala o pomoc. Kriminalisti sa domnievajú, že ju únosca psychicky týral, čím ju vystrašil tak, že sa neodvážila nič podniknúť.
Mladú Rakúšanku väznil v úkryte pod garážou štyridsaťštyriročný Wolfgang P. Po úteku pred políciou sa včera večer hodil pod vlak na stanici vo viedenskej štvrti Leopoldstadt. Svoju obeť držal v "cele" s rozmermi štyri krát tri metre. Asi v polovici úkrytu stála stena s otvorom 50 x 50 centimetrov. Vždy keď sa páchateľ vzdialil, postavil predeň ťažký, zvukotesný trezor. V "cele", ktorá bola vysoká 1,6 metra, polícia našla sklápaciu posteľ a police s knihami -- od detských až po súčasnú literatúru. Dom patril únoscovej matke, ktorá tvrdí, že o únose nič nevedela. K úteku na slobodu pomohla Nataschi neuveriteľná náhoda. Wolfgang P. mal totiž v ten deň isté rokovanie a zabudol ju pred odchodom zavrieť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 21:52