StoryEditor

Britskí konzervatívci sú stále populárnejší

28.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Britská Konzervatívna strana nabrala po rokoch neúspechov silu a stala sa populárnejšou ako vládna Laboristická strana premiéra Tonyho Blaira. Konzervatívcov by v prípade, že by sa voľby konali už teraz, volilo až 39 percent ľudí, čo je najviac za posledných 13 rokov. Labouristi by získali iba 35 percent voličov.

Britská Konzervatívna strana nabrala po rokoch neúspechov silu a stala sa populárnejšou ako vládna Laboristická strana premiéra Tonyho Blaira. Konzervatívcov by v prípade, že by sa voľby konali už teraz, volilo až 39 percent ľudí, čo je najviac za posledných 13 rokov. Labouristi by získali iba 35 percent voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnili noviny The Guardian. K druhej najsilnejšej opozičnej strane, liberálnym demokratom, by sa priklonilo 17 percent voličov To je zase najmenej za posledné štyri roky. Konzervatívna strana je v opozícii od roku 1997. Vtedy sa k moci dostali sociálny demokrati Tonyho Blaira, ktorý vyhral aj ďalšie voľby v rokoch 2001 a 2005.
Nový šéf konzervatívcov David Cameron sa zároveň stal prvým opozičným vodcom, ktorému sa v prieskumoch popularity politikov podarilo prekonať premiéra Blaira. Neúspech labouristov pripisujú komentátori Blairovej zahraničnej politike, najmä vojne v Iraku a tiež už pridlhému vládnutiu. Dohnať náskok konzervatívcov môže ešte zmena lídra laboristov. Tonyho Blaira podľa všetko vystrieda súčasný minister financií Gordon Brown.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:38