StoryEditor

Koniec oranžovej revolúcie, Janukovyč je späť

04.08.2006, 00:00
Prezident Viktor Juščenko nerozpustil parlament, ako to analytici predpovedali, ale nečakane vymenoval svojho najväčšieho rivala Viktora Janukovyča za nového premiéra. Skončila sa tak takmer polročná politická kríza po marcových parlamentných voľbách.

Prezident Viktor Juščenko nerozpustil parlament, ako to analytici predpovedali, ale nečakane vymenoval svojho najväčšieho rivala Viktora Janukovyča za nového premiéra. Skončila sa tak takmer polročná politická kríza po marcových parlamentných voľbách.
Ešte v stredu večer sa mal prezident definitívne rozhodnúť, ako bude postupovať a prostredníctvom televízie vystúpiť s prejavom k národu. Nestalo sa. Začal rokovania, ktoré trvali takmer jedenásť hodín a neskoro v noci oznámil, že jeho oponent sa stane premiérom.

V mene jednoty
Janukovyč vyhral voľby, Juščenko však stále hľadal riešenia, ktoré by zabránili vodcovi Strany regiónov dostať sa k moci. V hre bola najskôr koalícia proreformných strán z čias oranžovej revolúcie. Nechýbal Blok Julie Tymošenkej, Naša Ukrajina Viktora Juščenka a Socialisti Olexandra Moroza. Práve posledný však v poslednej chvíli od zmluvy ustúpil a dohodol sa na novej koalícii so Stranou regiónov a s komunistami.
Svoje rozhodnutie vymenovať Janukovyča za premiéra zdôvodnil prezident snahou opäť zjednotiť rozdelenú Ukrajinu. Spolu s novým premiérom a ďalšími koaličnými partnermi podpísal Národný pakt jednoty. "Viem, že ak spravím akékoľvek rozhodnutie, časť našej spoločnosti ho neprijme, je to však jedinečná šanca na zjednotenie," povedal Juščenko. V opozícii fakticky zostáva iba plynárenská princezná, expremiérka Julia Tymošenková.
Rozhodnutie prezidenta znamená úľavu pre ukrajinské trhy, ale zároveň potvrdzuje prehru stúpencov oranžovej revolúcie, ktorá po mohutných demonštráciách na konci roku 2004 vyniesla do prezidentského paláca Juščenka na úkor pôvodného oficiálneho víťaza prezidentských volieb Janukovyča.

Rozdielni Viktorovia
Okrem rovnakého krstného mena majú obaja politici iba málo spoločného. Prezident bude naďalej kontrolovať zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Premiér zase najmä hospodárstvo. Najväčším problémom bude približovanie sa Kyjeva k Západu. Zatiaľ čo Juščenko je radikálne proti vstupu Ukrajiny do NATO a nepáči sa mu ani myšlienka integrácie do Európskej únie, Juščenko má na veci opačný názor. Nejednotný je aj postoj k ruštine ako druhému oficiálnemu jazyku. Premiér chce ruštinu podporiť, prezident nie.
Tí, ktorí pred rokom a pol niekoľko týždňov mrzli na kyjevských námestiach a uliciach, sú sklamaní. Pre nich sú ideály oranžovej revolúcie po vymenovaní Juščenka mŕtve.

01 - Modified: 2003-03-27 07:38:31 - Feat.: 0 - Title: Nezávislá centrálna banka v Iraku neexistuje 02 - Modified: 2003-03-27 07:40:51 - Feat.: 0 - Title: Irak v ekonomických údajoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:33