StoryEditor

Ukrajina uvažuje o zrušení víz pre občanov EÚ

03.03.2005, 23:00

Kyjev plánuje, že od mája umožní všetkým občanom Európskej únie bezvízový vstup na Ukrajinu.
Na revanš nová vláda očakáva, že Európska únia zmierni svoju prax v prístupe k ukrajinským občanom. Denníku Handelsblatt túto informáciu poskytol jeden z ukrajinských diplomatov v Bruseli. Oficiálne by mal bezvízové cestovanie na Ukrajinu oznámiť prezident Viktor Juščenko počas návštevy Nemecka na budúci týždeň. Ústretové opatrenie má uľahčiť cestovný ruch a prilákať zahraničných investorov.
O presných podrobnostiach celej záležitosti sa v súčasnosti vedú diskusie. Pôvodne sa pritom počítalo, že zrušenie vízovej povinnosti sa bude týkať len iba hostí zo štátov EÚ, ktorí sa v máji tohto roka v Kyjeve zúčastnia na tradičnej hudobnej súťaži Eurovízie. Nie je však vylúčené, že pôjde už o trvalé rozhodnutie, Ukrajina vraj chce vyslať priateľský signál verejnosti Európskej únie.
O vzájomné uľahčenie cestovného styku sa Ukrajina snaží už od rozšírenia únie v máji 2004. Flexibilne reagovali len Poľsko a Maďarsko, kým rozhovory s bruselskou centrálou zostali na mŕtvom bode, hoci po Juščenkovom volebnom víťazstve Európska komisia naznačila, že terajšiu prax preskúma. Slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan pred časom vyhlásil, že pokiaľ ide o uľahčenie či zrušenie vízovej povinnosti, Slovensko to podporuje, spomenul problémy s Ukrajinou napríklad pokiaľ ide o readmisnú dohodu. Takže akýkoľvek ďalší postup (v otázke víz) by som, samozrejme, zväzoval s readmisnou dohodou, vysvetlil Kukan.
Uvoľnenie prísnych pravidiel by podľa želania Kyjeva malo byť súčasťou širšieho akčného plánu, ktorý zohľadní snahu Ukrajiny o vstup do tohto integračného zoskupenia. Pravda, pracovné stretnutie vysokopostavených vládnych úradníkov oboch zainteresovaných strán z konca minulého týždňa konkrétne výsledky neprinieslo. Ukrajinskí diplomati neoficiálne uviedli, že rokovania sťažuje aféra okolo podvodného udeľovania vstupných víz do Nemecka, ktorá v súčasnosti hýbe berlínskou politickou scénou. Nemecká vláda preto už na februárovej schôdzke ministrov zahraničných vecí štátov EÚ presadila uznesenie, že k uľahčeniu môže dôjsť len za podmienky zohľadnenia "všetkých bezpečnostných kritérií". Pochopenie pre nemecký postoj pritom ukázali všetky ostatné štáty.
Bruselské stanovisko však možno nebude také pevné, ak Ukajina prijme niektoré jednostranné opatrenia. "Počítam, že Ukrajina vízovú povinnosť pre občanov EÚ zruší v dohľadnom čase", uviedol Michael Hamalij z hamburského Stredo- a Východeueurópskeho združenia a dodal: "Tým sa zvýši tlak na úniu, aby ústretové kroky podnikla i ona sama."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:30