StoryEditor

Policajti už vandalom nedali šancu

22.09.2006, 00:00

BUDAPEŠŤ -- Aj v noci na štvrtok sa skupinky bojovne naladených chuligánov v uliciach maďarskej metropoly pokúšali vyprovokovať konflikty s policajtmi. Na rozdiel od bezradných a nepripravených strážcov poriadku z pondelňajšej noci pred sídlom štátnej televízie však už mali do činenia akoby s inými príslušníkmi bezpečnosti. Tí zmenili nielen taktiku, ale aj spôsob správania z pasívneho na aktívny a miestami až nekompromisne tvrdý.

Vyzbrojená polícia
Lepšie vystrojené a početnejšie špeciálne zásahové jednotky po skončení stredajšej demonštrácie za odvolanie premiéra Ferenca Gyurcsánya okamžite potláčali akékoľvek náznaky výtržníctva mladých radikálov. Nie raz na to doplatili aj niektorí prizerajúci sa zvedavci či fotoreportéri, ktorí policajtom komplikovali prácu. Sústredili sa tentoraz najmä na veľký okružný bulvár v strede s križovatkou Oktogon a na okolité ulice v centrálnej časti hlavného mesta. "Prídeme zajtra, pozajtra i v ďalších dňoch. Tak dlho, ako budeme musieť. Kým premiér neodíde," tak zneli výkriky z takmer 15-tisícového davu.

Boj proti vandalom
Policajti zadržali počas tretej noci pouličného vyčíňania 62 útočníkov, z toho 55 umiestnili v predbežnej väzbe. Spolu tak predviedli už viac ako dvesto vandalov priživujúcich sa na pokojnom priebehu protivládnych protestov pred parlamentom. Akcia bezpečnosti pripomínala hru mačky s myšou a chuligánom už vlastne nedala žiadnu šancu. Tých bolo zranených naposledy okolo dvadsať, z toho dvaja ťažko po zásahu granátov so slzotvorným plynom do hlavy a brucha. Používanie týchto prostriedkov zo strany polície sa ukázalo veľmi efektívne a presvedčivé. Do ranných hodín zostalo pred budovou len niekoľko vytrvalcov.
Doteraz je obvinených podľa celoštátneho veliteľa maďarskej polície Lászlóa Beneho 33 mladíkov za spáchanie trestných činov počas pouličných nepokojov od začiatku týždňa. Časť z nich už vypočuli, o predbežnom zadržaní ďalších rozhoduje v zrýchlenom konaní súd. Vandali sú väčšinou stúpencami radikálnych nacionalistických organizácii, futbalovými chuligánmi alebo obyčajnými kriminálnikmi, ktorí sa v mimoriadnej situácii v Budapešti cítia vo svojom živle.
Martin Benko, spolupracovník hn

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. máj 2024 13:51