StoryEditor

Sýria sa vyhráža, že vstúpi do vojny v Libanone

24.07.2006, 00:00
Izraelské letectvo počas víkendu bombardovalo libanonské hlavné mesto Bejrút a ďalšie ciele na východe a juhu krajiny. Izraelská armáda chce vyslať na juh Libanonu, ktorý je baštou radikálneho hnutia Hizballáh, ešte viac vojakov.

Izraelské letectvo počas víkendu bombardovalo libanonské hlavné mesto Bejrút a ďalšie ciele na východe a juhu krajiny. Izraelská armáda chce vyslať na juh Libanonu, ktorý je baštou radikálneho hnutia Hizballáh, ešte viac vojakov. Povolala vyše tritisíc záložníkov, oficiálne však stále popiera, že by chcela začať masovú pozemnú ofenzívu. Západné tajné služby a analytici si myslia opak a tvrdia, že rozsiahla operácia po zemi, ktorá by definitívne zničila základne Hizballáhu, sa začne čoskoro. Izraelské lietadlá rozhadzovali letáky s varovaním, aby Libanončania čo najskôr opustili oblasť, ktorá sa stane terčom armády.

Sýria sa vyhráža
V súvislosti s plánovaný pozemným útokom sa ozvala Sýria. Vyhráža sa, že ak izraelské tanky prekročia libanonské hranice a dostanú sa do blízkosti Sýrie, zapojí sa do bojov. Damask všetkými prostriedkami podporuje hnutie Hizbálláh, dodáva im peniaze i zbrane. Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová, ktorá má prísť do regiónu, aby sa pokúsila sprostredkovať prímerie, chce presvedčiť práve Sýriu, aby už nepomáhala Hizballáhu. Izrael má však podľa všetkého od Američanov ešte na týždeň voľné ruky. Preto boje najmenej do nedele neutíchnu.
Izraelskému letectvu sa podarilo zbombardovať dôležité telekomunikačné centrá, niektoré z nich však mali vyslovene civilný charakter. Po jednom z útokov dokonca prestala vysielať najväčšia súkromná libanonská televízia. Ľudia sú po trinástich dňoch bojov už vyčerpaní. Potrebujú najmä jedlo, vodu a lieky. OSN varuje pred humanitárnou krízou. Izrael oznámil, že pomoc do Libanonu môže prúdiť cez prístavy v Bejrúte a potom do Tripolisu na severe krajiny. Ako sa však pomoc dostane do najviac postihnutých južných oblastí, neuviedol. Prvý raz od začiatku ofenzívy proti libanonskému radikálnemu hnutiu Hizballáh Tel Aviv pripustil možnosť nasadenia mnohonárodných mierových síl na juhu Libanonu. Podľa izraelského ministra obrany Amira Pereca by misiu mala viesť Severoatlantická aliancia.

Vyľudnený sever Izraela
Až polovica obyvateľov severného Izraela, ktorý je pod neustálou paľbou Hizballáhu, už opustila svoje domovy. V celom severnom Izraeli, kde žije asi milión ľudí, sa prakticky zastavila všetka doprava a cesty sú prázdne. Tí, ktorí zostali, sa pred raketami ukrývajú v krytoch a pivniciach. Podľa armády v okolí Haify už dopadlo viac ako 1 100 rakiet, ktoré zabili 17 civilistov. Konflikt medzi židovským štátom a Hizballáhom si vyžiadal životy asi dvadsiatich izraelských vojakov. V Libanone zahynulo asi 350 ľudí, väčšinou nemali s Hizballáhom nič spoločné.
Libanonský minister zahraničných vecí Favzí Sallúch oznámil, že má informácie o dvoch izraelských vojakoch, ktorých únos Hizballáhom spustil vojnu. Podľa neho sú zdraví a na bezpečnom mieste.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záujem o slovenské hory 02 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový šéf SEA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:00