StoryEditor

Novým šéfom CIA bude generál Hayden

09.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Americký prezident George W. Bush nominoval za nového riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) 61-ročného generála letectva Michaela Haydena. Bush sa pre Haydena rozhodol aj napriek slabej podpore v Kongrese. Výhrady sú najmä k jeho podpore kontroverzného programu odpočúvania ľudí podozrivých z kontaktu s teroristami. Hayden má nahradiť Portera Gosse, ktorý v piatok bez udania príčin rezignoval.
Bushovi kritici nesúhlasia, aby na čele civilnej spravodajskej služby stál ďalší vojak. Pred rokom sa stal totiž zástupcom riaditeľa CIA iný vojak, viceadmirál Albert Calland. Problém môže spôsobiť to, že civilnú spravodajskú službu, ktorou CIA je, by mal riadiť nevojak. Podľa nemenovaného zdroja z Bieleho domu prezident Bush plánuje kvôli tomu urobiť ďalšie personálne zmeny v CIA. V minulosti už štyrikrát na čele CIA stál vojak, a nie civilista. Nomináciu na post šéfa CIA musí potvrdiť Senát. Jedným zo šéfov CIA bol aj otec súčasného amerického prezidenta George H. W. Bush, ktorý sa potom stal 41. prezidentom USA.
Podľa Peta Hoekstra, ktorý je šéfom republikánov vo výbore pre informačné služby v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu, je Hayden "nesprávnou osobou, na zlom mieste, a to v nedobrom čase." Kandidatúra generála Haydena je podľa Stephena Hadleya, poradcu prezidenta Busha pre národnú bezpečnosť, najlepším možným riešením. Generál Hayden má povesť skromného a nenápadného muža s výbornými riadiacimi schopnosťami a je veľmi komunikatívny, nemá problém so zložitými situáciami a nevyhýba sa konfliktným situáciám.
Pôvodne vyštudoval históriu a v armáde je už vyše 30 rokov. Najprv bol dôstojníkom leteckej spravodajskej služby, potom pôsobil vo vojenskom výskume, v školiacich strediskách a na rôznych pracoviskách v Bulharsku, Južnej Kórei a v Nemecku. Od roku 1999 riadil Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA), ktorá sa špecializuje na šifrovanie, odpočúvanie a elektronickú špionáž.
Od apríla minulého roku je Hayden zástupcom Johna Negroponteho, riaditeľa novovzniknutého úradu, ktorý dohliada na CIA a ostatné spravodajské služby Spojených štátov amerických. Tento koordinačný úrad zriadila americká vláda po roku 2001, aby sa predišlo triešteniu informačných tokov a aby sa zlepšila komunikácia a zrýchlil tok informácií a vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie.
Dnes už štvorhviezdičkového generála Haydena počas jeho pôsobenia v NSA kritizovali najmä za to, že táto vysokošpecializovaná agentúra nedokázala odhaliť prípravy teroristických útokov z 11. septembra 2001. Práve za jeho pôsobenia v NSA vyšli na povrch škandály okolo globálneho odpočúvacej siete Echelon, ktorú USA využívajú už od čias studenej vojny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 00:34