StoryEditor

Zničenie Izraela je otázkou času

03.06.2007, 14:01
Autor:
SITASITA
Zničenie Izraela je len otázkou času - tento proces naštartovala už neúspešná minuloročná vojna židovského štátu proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh.

V nedeľu to v Teheráne vyhlásil iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Po mesiacoch skôr zmierlivejších vyjadrení tak opäť ostro zaútočil na Izrael, o ktorom už dávnejšie hovoril, že by mal byť "vymazaný z mapy".

"Po šesťdesiatich rokoch sa veľkosť Izraela rozpadla," povedal iránsky prezident v narážke na vojnu Izraelu s Hizballáhom, ktorá v konečnom dôsledku skôr posilnila libanonských militantov. "Odpočítavanie času pre zničenie tohto režimu sa už začalo prostredníctvom detí Hizballáhu. V blízkej budúcnosti sa vďaka snahám palestínskych a libanonských bojovníkov staneme svedkami zničenia tohto režimu," vyhlásil Ahmadínedžád v prejave pri príležitosti 18. výročia úmrtia vodcu iránskej islamskej revolúcie ajatolláha Chomejního.

Ahmadínedžád v roku 2005 vyvolal pohoršenie na celom svete vyhlásením, že Izrael by mal byť "vymazaný z mapy". Holokaust počas 2. svetovej vojny opakovane nazýval "mýtom" a pýtal sa, prečo za správanie Európanov vo vojne majú pykať ľudia na Blízkom východe. Židom navrhol niekoľko destinácií, kam by sa mali vysťahovať, vrátane Aljašky. "Náš návrh je takýto: Vyhradiť určité územie v Európe, Spojených štátoch, Kanade alebo na Aljaške, aby si tam mohli vytvoriť samostatný štát," hovoril už koncom roku 2005.

Výroky o "vymazaní z mapy" sa snažilo v posledných mesiacoch zľahčovať viacero vysokopostavených iránskych predstaviteľov. Šéf iránskej diplomacie Manúčehr Mottakí napríklad pred dvoma týždňami vyhlásil, že Irán v skutočnosti nechce vymazať Izrael z mapy a Ahmadínedžád tento výrok nemyslel doslova. "Nehovoríme o eliminácii žiadneho národa ani žiadnej krajiny. Aj žiačik na základnej škole vie, že nie je možné vymazať krajinu z mapy," povedal šéf iránskej diplomacie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:05