StoryEditor

Schröder chce zvrat v poslednej chvíli, Merkelová dopĺňa tím

02.09.2005, 00:00
Predvolebná kampaň v Nemecku je v plnom prúde a s blížiacim sa termínom volieb - 18. septembra - sa zintenzívňuje

Predvolebná kampaň v Nemecku je v plnom prúde a s blížiacim sa termínom volieb - 18. septembra - sa zintenzívňuje. Volebný líder vládnych sociálnych demokratov (SPD) Gerhard Schröder zavelil na sneme strany v Berlíne do boja, šéfka opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová dopĺňa tím svojich najbližších spolupracovníkov a obaja sa pripravujú na nedeľný kľúčový televízny duel.

Ofenzíva v defenzíve
Na mimoriadnom zjazde strany v stredu spolkový kancelár Schröder napadol pravicovú opozíciu, ako aj novú Linkspartei na čele s odpadlíkom z SPD Oskarom Lafontaineom a exlídrom postkomunistickej PDS Gregorom Gysim. A servítky na ústa si nebral, je to predsa jeho známy rečnícky štýl, ktorý mu už toľkokrát počas politickej kariéry zachránil krk. "CDU klame, až sa práši. Navyše, spolu s FDP nemá v závažných otázkach ani stopu po odpovedi," zvolal pred nadšenými členmi strany.
Zároveň vyzval SPD, aby bojovala o každý hlas. Dúfa, že voľby sa podobne ako v roku 2002 rozhodnú v poslednej chvíli. Iná nádej mu ani neostáva. Posledné prieskumy totiž ukazujú, že kresťanské únie CDU/CSU by volilo 42 percent a spolu s liberálmi (FDP) by tesne dosiahli parlamentnú väčšinu, SPD naproti tomu dôveruje podľa ARD 31 percent nemeckých voličov. Aj preto bol Schröderov prejav skôr defenzívou v ofenzíve. Kancelár obhajuje svoju politiku tým, že stabilizovala dôchodky a stále viac mladých nezamestnaných si nájde pracovné miesto. Strašil pred politikou pravice, no sám neponúkol alternatívu, skonštatovali Süddeutsche Zeitung.

Nový poradca von Pierer
Nádejná kancelárka Angela Merkelová medzitým predstavila ďalšieho člena svojho volebného tímu, bývalého šéfa predstavenstva Siemensu, dnes predsedu dozornej rady firmy Heinricha von Pierera. Ak by sa kresťanské únie dostali k moci, jeho "rada pre inovácie" by mala pod palcom vedu, stredné a veľké podnikanie. Vo volebnom tíme je hlavným hospodársko-politickým poradcom.
Von Pierer pritom radil nielen Helmutovi Kohlovi, ale donedávna aj kancelárovi Schröderovi. Aj preto našiel pre kancelára pozitívne slová. Komentátor televízie n-tv ironicky poznamenal, že "nakoniec nebolo všetko na tejto vláde úplne zlé". "Kancelár svojou iniciatívou pre inovácie pokryl kľúčovú tému. Pre Nemecko je tento projekt kľúčovým," vyhlásil pre ARD. V rozhovore pre Handelsblatt navyše zdôraznil Schröderove úspechy pri propagovaní nemeckých podnikov v zahraničí.
Schröder jeho chválu opätoval ironicky. "Je známe, že pani Merkelová toho vie o hospodárstve pramálo, teraz jej bude správne radiť pán von Pierer. Aspoň toto môžem privítať." A dodal: "S týmto manažérom budem aj ja naďalej hrávať tenis."
Merkelová zvažovala von Pierera aj do svojho kompetenčného tímu, no oblasť hospodárstva nakoniec pripadla Petrovi Müllerovi, vedy a výskumu Annette Schavanovej a za oblasť financií je zodpovedný kontroverzný profesor práva Paul Kirchhof.
"Tento profesor z Heidelbergu zaobchádza s ľuďmi, akoby to boli veci. Môžeme takémuto človeku zveriť ministerstvo financií?" dušoval sa volebný líder SPD. Kirchhof pritom svojimi radikálnymi názormi na reformu daňového či dôchodkového systému vyvoláva bolesti hlavy aj v rámci domovskej strany.

Televízny duel
Jedným z rozhodujúcich momentov kampane zrejme bude dlhoočakávaný televízny duel medzi Merkelovou a Schröderom. V nedeľu večer ho budú vysielať obe verejnoprávne - ARD, ZDF, aj dve najväčšie komerčné televízie - RTL a Sat.1. Debata by mohlo pomôcť najmä kancelárovi, keďže šéfka opozície sa preslávila svojimi neistými televíznymi vystúpeniami. Navyše si mýli častejšie, ako je prípustné, hrubú mzdu s čistou, pletie maastrichtské kritériá, SPD zamieňa s FDP a podobne. Hoci kresťanské únie vedú v prieskumoch, Schröder má stále navrch, ak by Nemci volili priamo aj predsedu vlády. Nemecké médiá majú dnes najväčší problém s tým, či sa bude priamy prenos tlmočiť aj do znakovej reči pre asi stotisíc hluchonemých v Nemecku. Súkromní vysielatelia si to totiž neželajú. V nedeľu to už bude o inom, Angela Merkelová môže iba pozitívne prekvapiť. Latka očakávaní je už aj tak dosť nízko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:52