Reuters
StoryEditor

Scholzovi gratulujú lídri z celého sveta. Negatívna reakcia prišla len od Orbána

08.12.2021, 12:48
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu po zvolení Olafa Scholza za nového nemeckého kancelára prisľúbila, že s ním bude spolupracovať pre "silnú Európu".

Na jeho zvolenie reagovali i šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron či ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

"Gratulujem, milý Olaf Scholz, k zvoleniu a vymenovaniu za spolkového kancelára. Želám dobrý štart a teším sa na ďalšiu spoluprácu pre silnú Európu, ktorá bude založená na dôvere," uviedla šéfka EK na sociálnej sieti Twitter.

Scholzovi zablahoželal i šéf Európskej rady Charles Michel. Dodal, že sa teší na spoločnú prácu pre silnú a nezávislú Európu a poďakoval sa tiež doterajšej kancelárke Angele Merkelovej.

Na zvolenie Scholza reagoval i ruský prezident Vladimir Putin, ktorý povedal, že s novým lídrom Nemecka chce nadviazať "konštruktívne vzťahy". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že verí v pokračovanie vzťahov oboch krajín.

"Počítame s kontinuitou, s tým, že medzi prezidentom (Putinom) a novým kancelárom (Scholzom) sa vyvinú konštruktívne vzťahy. A že nemecká strana bude naďalej chápať, že na riešenie pálčivých odlišností neexistuje alternatíva k dialógu," povedal novinárom Peskov.

"Ďalšiu kapitolu napíšeme spoločne. Pre Francúzov, Nemcov i Európanov," napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri.

Maďarský premiér Viktor Orbán, naopak, v príspevku pre periodikum Bild napísal, že vo vzťahu k Nemecku i novej vláde vidí hlbokú priepasť.

"Nová ľavicovoliberálna vláda sa snaží odkláňať od Európy národných štátov (bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla) smerom k centralizačnej politike Bruselu, ktorá je pozitívne naklonená k migrácii a genderovým otázkam a na formovaní ktorej sa podieľa aj Nemecko," uviedol Orbán. Dodal, že Maďarsko a Nemecko "už nestoja bok po boku". Vysvetlil, že táto jednota sa narušila už počas migračnej krízy v roku 2015.

Medzi prvými zahraničnými gratulantmi boli i čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. Ako uviedla čínska štátna televízia, Si Ťin-pching sa v telefonickej gratulácii vyslovil za rozšírenie spolupráce medzi oboma krajinami a pozdvihnutie vzťahov na "novú úroveň".

01 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 02 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 03 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 13:37:39 - Feat.: - Title: Nemecká novinárka Tekkalová získala Cenu za slobodu tlače
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:13