02.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Tisícky obyvateľov Bagdadu a jeho okolia sa zhromaždili včera na pohreboch takmer 1000 šíitských pútnikov, ktorí v stredu zahynuli pri masovej panike počas náboženskej procesie. Iracké ministerstvo vnútra spresnilo, že v panickej tlačenici na moste v severnom Bagdade zahynulo dovedna 953 ľudí a ďalších 815 osôb utrpelo zranenia. Išlo o najhorší smrtonosný incident od invázie Američanmi vedených vojenských jednotiek v roku 2003. Väčšina obetí nešťastia na moste al-Ajma v starobylej bagdadskej štvrti Kázimíja, kde sa pri panickom zoskoku pútnikov zrútilo zábradlie, boli ženy a deti, informovali iracké úrady. (TASR)

Zakladajúci dokument Európskeho centra Solidarity podpísali v stredu v Gdansku účastníci konferencie konajúcej sa pri príležitosti 25. výročia vzniku hnutia Solidarita. Za SR dokument podpísal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. (TASR)
Rozvojový program OSN (UNDP) vedie vo svojej moskovskej pobočke interné vyšetrovanie v súvislosti s podozrením zo sprenevery 1,2 milióna dolárov (okolo 36 miliónov Sk), informovala včera hovorkyňa tejto inštitúcie. Predpokladá sa, že určití pracovníci pobočky odcudzili spomínané peniaze v rokoch 2000 -- 2004. (TASR)

Ruský prezident Vladimir Putin vydal včera nariadenie, ktorým zrušil podpis na rusko-estónskej zmluve o vzájomnej pozemnej a morskej štátnej hranici. Estónsky parlament schválil zmluvu v júni, ratifikácia však obsahovala aj preambulu poukazujúcu na sovietsku okupáciu Estónska. (TASR)

Miestom stretnutia vyznávačov technohudby z Česka a zo zahraničia by sa od dnes mohli stať lúky, ktoré sú v katastri malého mestečka Příchovice neďaleko Plzne na západe Čiech. Organizátor Zbyněk Ambrož už začal o príprave akcie rokovať s predstaviteľmi radnice. Fámy o konaní novej českej technopárty, nazvanej CZTek We Are Not Afraid (Nebojíme sa), kolujú na českom internete už niekoľko dní, ale chýbali informácie o mieste konania akcie. (TASR)

Kirgizský parlament včera pomerom hlasov 55 k ôsmim schválil bývalého vodcu opozície Felixa Kulova do funkcie predsedu vlády. (TASR)

Európska komisia včera navrhla balík nových pravidiel, ktoré majú upravovať v EÚ návrat nelegálnych prisťahovalcov do krajín pôvodu a integráciu legálnych migrantov z tretích krajín do spoločnosti. Návrh jednej smernice predpokladá spoločné normy a procedúry, ktoré by mali členské štáty EÚ uplatňovať pri posielaní nelegálnych prisťahovalcov späť do krajín pôvodu. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:09