StoryEditor

Záplavy v Afganistane

19.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Mohutné záplavy, ktoré pred niekoľkými dňami postihli Afganistan, stále spôsobujú problémy. Silné dažde si vyžiadali doteraz 56 mŕtvych, niekoľko desiatok ľudí je nezvestných.

Mohutné záplavy, ktoré pred niekoľkými dňami postihli Afganistan, stále spôsobujú problémy. Silné dažde si vyžiadali doteraz 85 mŕtvych, niekoľko desiatok ľudí je nezvestných. Pre zlé počasie sa záchranári nemôžu dostať do vzdialenejších oblastí postihnutej provincie Badghís. Do hornatého regiónu vynášajú humanitárnu pomoc osly a kone. Nákladné autá, ktoré vezú asi 200 stanov, hygienické potreby a teplé oblečenie, uviazli na cestách, ktoré sú zavalené blatom. Problémy s pristávaním majú aj vojenské vrtuľníky. "Pre zlé počasie postupujeme pomaly," povedal hovorca medzinárodných síl NATO Luke Knittig.
Vláda požiadala medzinárodné spoločenstvo o naliehavú humanitárnu pomoc pre západnú oblasť, kde povodne postihli viac ako 3-tisíc rodín. "Tieto oblasti potrebujú naliehavú pomoc od medzinárodného spoločenstva, inak tam hrozí humanitárna kríza," upozorňujú záchranári. Vláda sa nemôže spojiť s dvoma odľahlými dedinami, v ktorých žijú prevažne nomádi v stanoch. Tam zrejme vodný živel napáchal najviac škôd a vyžiadal si najviac obetí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:03