StoryEditor

Súd: "Kanibal" je nevinný

05.04.2007, 00:00

Ján Ometák, 26-ročný Slovák, ktorého minulý rok v Británii obvinili z pokusu o vraždu britského dôchodcu, je nevinný. Podľa súdu v britskom Hereforde bol v čase činu nepríčetný. Ometák minulý rok v amoku napadol 75-ročného dôchodcu, ktorému odhryzol palec z ruky. O prípade, ktorý v Británii vyvolal veľkú pozornosť médií, sa hovorilo ako o čine kanibala. Žaloba trvala na tom, že išlo o pokus vraždy. Obhajoba aj súdni znalci naopak tvrdili, že mladý Slovák nebol v čase činu príčetný. Poškodený ani jeho manželka na súde neboli. Ometák sa pred odchodom do Británie a počas neho liečil na psychiatrii. "Nepríčetnosť je právnicky termín. Nepríčetný je ten, kto je taký chorý, že nie je schopný sa ovládať, a môže to mať najrôznejšie príčiny," povedal pre HN psychiater Ivan Žucha. Ometák by mal teraz ísť na ochrannú liečbu v Británii.
Podcenili chorobu
Podľa predvolaných psychiatrov bol Slovák pred svojím činom, počas neho a po ňom natoľko duševne chorý, že nebol schopný posúdiť, čo sa okolo neho deje. Trpel halucináciami a mal pocit, že ho ovláda niekto iný. Medzi kamarátmi hovoril o poslaní, ktoré dostal od Boha. Pred činom si sám uvedomoval, že jeho stav sa zhoršuje a rozhodol sa vyhľadať psychiatra v Británii. Z nemocnice však odišiel, lebo po štyroch hodinách lekár neprišiel. Potom nasledovala dráma v dedinke Lyonshalle. Doug a Valerie Morganovci sa neskoro večer chystali spať, keď prišlo ku krvavému prepadu.
Slušný človek
V rodnom meste Blatnej nad Váhom v okrese Bytča mal povesť osamoteného človeka. Jeho rodina patrí k Jehovovým svedkom. Ich syn sa vraj s vierou tejto sekty nestotožnil. Asi 18 mesiacov pred činom pracoval práve v Hereforde v miestnom stolárstve.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 13:55