Reuters
StoryEditor

Fiala: O tom, či môže Zeman nevymenovať člena vlády, musí rozhodnúť ústavný súd

10.12.2021, 13:34
Autor:
TASRTASR
Ide o reakciu na Zemanovo rozhodnutie nevymenovať kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského.

O tom, či môže prezident Českej republiky Miloš Zeman nevymenovať člena vlády, musí rozhodnúť ústavný súd. Uviedol to v piatok designovaný premiér Petr Fiala v reakcii na Zemanovo rozhodnutie nevymenovať do vznikajúcej vlády kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského z Českej pirátskej strany, píše spravodajský portál idnes.cz

"Beriem na vedomie dnešné stanovisko prezidenta republiky. Je potrebné, aby ústavný súd raz a navždy vyriešil otázku kompetencií ohľadom vymenovania nových členov vlády," uviedol Fiala. V pondelok po stretnutí so Zemanom na zámku v Lánoch Fiala podľa vlastných slov oznámi, aké budú ďalšie konkrétne kroky. "Sme pripravení," doplnil.

Nesúhlasí Pekarová Adamová ani Rakušan

Na Zemanov krok reagovali aj ostatní lídri koaličných strán. "Nech Ústavný súd na základe kompetenčnej žaloby vymedzí ústavné právomoci prezidenta pri vymenovaní ministrov. Je to potrebné," povedala predsedníčka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Situáciu podobne vníma aj líder ďalšej strany budúcej vládnej koalície Marian Jurečka.

"Nemôžem súhlasiť s krokom pána prezidenta, že nebude rokovať s rešpektom k ústave a nevymenuje vládu ako celok podľa návrhu premiéra," uviedol.

​Proti kroku prezidenta Zemana sa ohradil aj predseda hnutia STAN Vít Rakušan.

"Nesúhlasím s dôvodmi pána prezidenta nevymenovať Jana Lipavského do funkcie ministra zahraničných vecí. Osobne ho poznám zo zahraničného výboru a považujem ho za kvalitného a kompetentného kandidáta na túto pozíciu," skonštatoval.

"Už dopredu sme deklarovali, že nebudeme našich kandidátov meniť, a preto nám nezostáva nič iné, než podať proti tomuto rozhodnutiu kompetenčnú žalobu," doplnil Rakušan.

Bartoš si myslí, že Zeman nemá na také niečo právo

Podľa šéfa Pirátov Ivana Bartoša ústava jasne hovorí, že prezident vymenuje na návrh premiéra členov vlády. "Tento názor zastával v minulosti aj sám Miloš Zeman, keď hovoril, že prezident nemá právomoci kandidátov "kádrovať", s čím súhlasíme," povedal Bartoš denníku Právo.

"Nominantom na post ministra zahraničných vecí vo vznikajúcej vláde je Ján Lipavský a za jeho nomináciou plne stojíme, rovnako ako to deklaroval premiér Fiala. Ide o kvalitného a kompetentného kandidáta, ktorý reprezentuje koaličný program vznikajúcej vlády," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 05:16:27 - Feat.: - Title: Český premiér Fiala s americkými senátormi rokoval o Ukrajine a ochrane demokracie 04 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 05 - Modified: 2024-04-13 15:23:49 - Feat.: - Title: Fiala zostáva predsedom českej vládnucej strany ODS, Okamura naďalej šéfuje opozičnej SPD
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:57